Pozitivna priča iz Sarajeva
4

FOTO / U porodici Dizdar iz Rakovice rodio se šesti sin

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Porodica Dizdar iz Rakovice, općina Ilidža, prije nekoliko dana je dobila šestog sina, Muhameda. Presretni roditelji Elzina i Erdem ističu da bolji poklon u ramazanske mubarek dane nisu mogli poželjeti.
Porodica Dizdar s načelnikom Senaidom Memićem (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Porodica Dizdar s načelnikom Senaidom Memićem (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Elzina i Erdem Dizdar su se vjenčali još u ratu, 1995. godine, kada im je bilo po 19 godina. Danas su ponosni roditelji šest sinova, najstariji Hamza ima 16 godina i završio je drugi razred Medrese, godinu mlađi Abdulah je završio prvi razred Građevinske škole, Tarik je završio sedmi, a Hamed četvrti razred osnovne škole, Kerim ima dvije godine, a najmlađi Muhamed – pet dana.

Majka Elzina Čajlaković-Dizdar ističe da, iako bi mnogi pomislili da joj je prenaporno izvršavati svoje obaveze, njoj ne predstavlja nikakav problem odgajati svoju djecu.

"Volim djecu i nikakav mi problem nije biti na usluzi svojoj djeci. Naravno, bude i teških dana, ali su oni rijetki. Radnim danima jedni odu odmah ujutro u školu, drugi ostaju u kući i njima pomažem sa zadaćom. Među njima vlada sloga, nema ljubomore i vrlo su, da tako kažem, nježni jedni prema drugima. To sam im ja prenijela, jer puno vremena provode sa mnom“, govori Elzina.

Majka Elzina i otac Erdem s dvogodišnjim Kerimom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Majka Elzina i otac Erdem s dvogodišnjim Kerimom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Majka Elzina bi voljela i djevojčicu

Na upit planira li još djece, Elzina je uz osmijeh kazala da je oduvijek željela djevojčicu. "Nikad ne treba reći nikad“, kazala je Elzina i dodala: "Oduvijek sam željela imati svoju porodicu i nikad se nisam pretjerano brinula ni za šta što je izvan tih okvira. Nisam, naprimjer, brinula za lošu situaciju u državi i slično, već, ukoliko je u mojoj porodici sve kako treba, tada za mene nema problema. Uvijek sam gledala da na tom planu ispunim ono što se od mene očekuje“, istakla je Elzina.

Šest sinova (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šest sinova (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Otac Erdem je istakao kako su supruga i on posebno zadovoljni, jer su u toku ramazana dobili šestog sina. "To nam je najljepši poklon, kao za Bajram. Presretni smo zbog toga, sve je prošlo kako treba, beba i mama su dobro i zdravo“, rekao je Erdem na početku razgovora, dodajući kako je najveći dio tereta u domaćinstvu na Elzininim plećima. On je zaposlen u Banji Terme na Ilidži, u odjelu marketinga i prodaje, i kaže da nema problema s izdržavanjem porodice.

"Bogati ste onoliko koliko ste zadovoljni onim što imate. Možete imati mnogo, ali ako niste zadovoljni, to vam i ne znači puno. Mi smo zadovoljni, hvala Bogu, djeca postižu dobre rezultate u školi i ne stvaraju nam probleme. Naravno, u današnjem vremenu ih je lakše i nahraniti nego odgojiti, s obzirom na to šta se sve dešava u društvu, ali trudimo se", kazao je Erdem Dizdar.

Delegacija Općine Ilidža (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegacija Općine Ilidža (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Posjeta delegacije Općine Ilidža

U vezi s tim da se mnogi mladi parovi danas teško odlučuju za brak upravo zbog finansijskih razloga, Erdem kaže da su najbitniji volja i trud. "Elzina i ja smo se uzeli u ratu kad su bili mnogo teži uslovi, kad su vladali strah i neimaština. Potom smo živjeli šest godina u Jordanu, sa četvero djece, i sve smo izdržali i stvorili ovu lijepu priču. Ne predstavlja nam problem izdržavati djecu, a uz to i opremamo kuću. To je i moja poruka mladima, da vjeruju u sebe i idu svojim putem“ istakao je Erdem.

Porodicu Dizdar danas je posjetila delegacija Općine Ilidža na čelu s načelnikom Senaidom Memićem, te im uručila prigodan poklon. Načelnik Memić je istakao kako su počašćeni što imaju ovakvu porodicu u svojoj općini, a obećao je i da će krajem septembra ovaj dio Rakovice, u kojem živi porodica Dizdar, biti priključen na gradski vodovod. Članovi porodice Dizdar se ne žale ni na taj problem, ističući kako imaju bunar pored kuće, dok im djeca vodu za piće donose s obližnjeg izvora.

Vezani članci