BiH
9

U poplavama i klizištima je potpuno uništeno 880 objekata, a oštećeno 6.150

Piše: E. G.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Ogroman je broj porodica u BiH koje trenutno ne mogu stanovati u svojim domovima, jer su im kuće i stanovi potpuno ili djelimično uništeni u poplavama i klizištima.

Poplave i klizišta su zahvatili 78 općina u BiH, odnosno u tim općinama ima uništenih domova i raseljenih porodica.

"Na tom području je živjelo približno 2,5 miliona stanovnika, odnosno tu je 771,338 domaćinstava. Ovu su podaci sa posljednjeg popisa stanovništva. Ono što se uradilo u veoma kratkom roku, putem općina i regionalnih centara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je to da su napravljene procjene prema kojima je blizu 48.000 objekata poplavljeno, od čega je u klizištima i bujicama srušeno 880 objekata. Ugroženo ili oštećeno je oko 6.150 objekata. Trenutno se ovi ljudi ne mogu vratiti u oštećene objekte i situacija je različita od slučaja do slučaja. Stanje će se i dalje pratiti i evidentirati, ovo su preliminarni rezultati", kazao je za Klix.ba Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Značajan broj je porodica koje su trenutno smještene u takozvanim kolektivnim smještajnim centrima. Takvih je oko 2.600 porodica.

"Neki će se moći vratiti u svoje domove, a neki ne. Ministarstvo zajedno sa entitetskim nadležnim ministarstvima radi na pravnom uređenju tog pitanja i Vijeću ministara smo poslali preporuku da se ovim ljudima prizna status raseljenih osoba, a radi se o porodicama koje se dugotrajno neće moći vratiti svojim kućama", rekao je Nenadić.