BiH
24

U ponedjeljak završetak radova na Južnoj longitudinali, trolejbusi od sutra neće raditi

E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Od sutra do ponedjeljka trolejbuski saobraćaj prema Trgu Austrije i Jezeru neće biti u funkciji. Radnici GRAS-a će vršiti demontažu kontaktne trolejbuske mreže u Zagrebačkoj ulici, potvrđeno je za Klix.ba u press službi ovog preduzeća.

Radovi na izgradnji Južne longitudinale se privode kraju, a sutra počinje stavljanje završnog habajućeg sloja na dionici od ulice Derviša Numića.

"Po našem planu, u ponedjeljak bi trebao biti pušten saobraćaj u obje trake. Ostalo je da se uradi humuziranje, to ćemo raditi narednih dana i da se postavi završni habajući sloj koji ima posebne uslove ugradnje i nakon postavke se 12 sati ne smije saobraćati preko tog sloja", izjavila je za Klix.ba Alma Zilić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Rok za završetak radova produžen dva puta

Podsjećamo da su radovi na izgradnji Južne longitunale trebali biti gotovi 17. jula. Rok za završetak je produžen zbog povećanja obima radova. Radovi su povećani za 20 posto, te je zbog toga produžen rok i do 18. augusta, a nakon toga i do kraja mjeseca.

Posljednje radove su počele izvoditi ekipe iz firme Vodovod i kanalizacija i BH Telecom, a nakon stavljanja završnog habajućeg sloja i zamjene kontaktne trolejbuske mreže, svi radovi će biti završeni, te će Južna longitudinala konačno biti u potpunosti puštena za saobraćanje.

Podsjećamo, radovima je obuhvaćena dionica od mosta Suade i Olge do ulice Derviša Numića, odnosno do skretanja za Vraca, u dužini od oko 900 metara. Vrijednost radova je 4.498.246,72 KM a finansirani su iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a).

Odobreno rušenje objekta Dallas

Na izgradnji Stupske petlje su intenzivirani radovi kako bi se do početka oktobra svi radovi završili i na ovom gradilištu.

"Radi se na završetku radova u pothodnicima, sve se radi po dogovoru sa izvođačima. Novost je da su riješeni imovinsko-pravni odnosi i da se ruši objekat firme Dallas, tako da će se moći raditi i objekat na rami A i radit ćemo na tome da se što prije angažuje izvođač kako bi se što prije i taj dio završio. Očekujemo da će sve biti gotovo u prvoj sedmici oktobra. Kako pratimo dinamiku radova, mislimo da ćemo uspjeti sve završiti do tog roka", pojasnila je Alma Zilić.

Nakon rušenja objekta Dallas na Stupu, intenzivirat će se izgradnja objekta na rampi A koja će spajati Stupsku petlju sa glavnom saobraćajnicom i putem prema Mostaru.