Suad Arnautović
0

U ponedjeljak imena novih delegata Doma naroda FBiH iz KS-a

FENA
Suad Arnautović
Suad Arnautović
Kanton Sarajevo kasno poslijepodne u petak dostavio je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK) kompletan izborni materijal za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH iz ovog kantona.

"U skladu s Izbornim zakonom BiH, CIK će već sutra moći saopćiti imena novih delegata iz ovog kantona za prvi krug tih izbora, kazao je za Fenu Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.

Arnautović je objasnio da prvi ciklus znači izbor za sada predloženih kandidata, ali tek u drugom ciklusu taj proces će biti završen.

Naime, svaki kanton treba izabrati određeni broj Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, ako u prvom krugu KS nije izabrao pet Srba, koliko treba, nakon što sve kantonalne skupštine u FBiH dostave CIK-u izborni materijal i završi se prvi krug, u drugom krugu uzet će se pripadnici srpskog naroda iz drugih kantona.

Arnautović je još kazao da CIK nastavlja rad i čim kantoni proslijede izborni materijal organizira se sjednica CIK-a na kojoj se taj materijal pregleda.

Inače Kanton Sarajevo u Dom naroda Federalnog parlamenta delegira 11 delegata i to pet Srba, tri Bošnjaka, dva delegata iz reda ostalih i jednog Hrvata.