BiH
0

U Mostaru ustanovljen "Muzej-institut procesa genocida Čavkarica"

Piše: Azer Jugo
Tahir Pervan
Tahir Pervan
Udruženje demokratska inicijativa Hercegovine registrirano u Mostaru pokreće veliki projekt "Muzej-institut procesa genocida - Čavkarica". Projekt će, među ostalim, rezultirati prvim Muzejom genocida nad Bošnjacima XX vijeka.

U inicijativnom odboru, kako je za Klix.ba izjavio jedan od inicijatora projekta Tahir Pervan, nalaze se brojna eminentna imena iz BiH i dijaspore. "Po prvi put bit će okupljeni svi eminentni i afirmisani Bošnjaci, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost ili političke poglede", kaže Pervan.

"Cilj projekta je osvijestiti i naučno te muzejski arhivirati i eksponirati proces različitih pojavnosti genocida na Bošnjacima tokom XX vijeka u BiH i na Balkanu. Ovo je prvi projekt ovakve vrste u BiH i uz to, što je posebno važno naglasiti, isključivo oslonjen na lični, takoreći, privatni angažman Bošnjaka, na lični ponos i lično nacionalno i ljudsko dostojanstvo svakog od znanih i neznanih Bošnjaka", rekao je Pervan za Klix.ba.

Zapravo, pojašnjava Tahir Pervan, inicijalni dio projekta leži na Bošnjacima koji su se afirmisali u bilo kojoj djelatnosti i oni će pokrenuti ovaj projekt isključivo svojim sredstvima i isključivo ličnim angažmanom te će stoga i pokazati koliko je naučeno iz prošlosti, koliko su spremni budućim generacijama ostaviti upozorenje da je genocid nad Bošnjacima stvar procesa a ne izolirani nekontrolirani incident i stvar pojedinačne odgovornosti.

On kaže da je Čavkarica vrhunski dokaz sistematski nametane zaboravnosti i memorijskog samouništenja Bošnjaka i kao takva zaslužuje da bude najjači simbol koji će govoriti o Bošnjacima. Pervan podsjeća da su''ustanici'' u avgustu 1941. godine u jamu Čavkarica duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili na stotine Bošnjaka, mahom djece. Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je i broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice bile iskorijenjene. Vjeruje se da se broj kreće do 700, a prema nekim podacima i preko hiljadu osoba.

U inicijativnom odboru "Muzeja-instituta procesa genocida Čavkarica", među ostalim, su ef. Husein Hodžić, Fatmir Alispahić, Ramiz Jelovac, Ibrahim Rahimić, mostarski muftija Seid ef. Smajkić, profesor Smail Čekić, prof. Muhamed Filipović, Institut genocida iz Kanade, prof. Ibrahim Kajan, književnik Enes Ratkušić, prof. Edin Velagić, Suad Omerika, dr. Emir Ramić, književnik Zijad Burgić, Safet Avdić, Blažo Stvenanović iz Aleternativnog kruga Trebinje...