Reprezentativno zdanje
64

U Mostaru srušena čuvena villa Nardelli zbog pozornice za doček Nove godine

G. Š.
U Mostaru su građevinske mašine danas srušile objekat čuvene ville Nardelli sagrađene prije jednog stoljeća, koja se nalazi uz gradsko šetalište gdje se počeo pripremati lokalitet za doček Nove godine i izgradnja pozornice na kojoj će nastupiti Željko Joksimović.
Tako je u sklopu aktivnosti pripremanja lokaliteta za najluđu noć u godini, kad se u Mostaru očekuje oko stotinu hiljada gostiju, nekada reprezentativna građevina stambene arhitekture u jednom danu nepovratno otišla u historiju.
Villa Nardelli nekad (Foto: Mostar History)
Villa Nardelli nekad (Foto: Mostar History)

Prema dostupnim podacima, kuća Nardelli, koja je predstavljala veliku vrijednost u okviru mostarskog graditeljskog naslijeđa, sagrađena je 1931. godine. Kuću je prema projektu arhitekta Otta Lindera izgradio dr. Aurelije Nardelli.

Inače je građevina godinama bila u oronulom stanju, te se planiralo njezino rušenje zbog izgradnje novog reprezentativnog objekta, ali se do danas na tom lokalitetu ništa nije događalo.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kako navode iz Gradske uprave Mostar građevina je srušena u skladu sa potrebama za prostorom koji će prema procjenama organizatora okupiti oko stotinu hiljada posjetilaca u najluđoj noći.

Podsjetimo da je lokacija za doček Nove godine u Mostaru izazvala veliki problem upravo zbog toga što najveći grad na Neretvi nema veliki trg za proslave te se mjesecima tražilo rješenje.

Prvotno se planiralo događaj organizovati na parkiralištu između Hrvatskog narodnog kazališta i zgrade Vlade Federacije BiH, ali je ta ideja naišla na žestoke kritike bošnjačkog političkog korpusa koji je upozorio da je to lokalitet bivšeg Lakišića harema i da tu ne može biti zabava.