Potencijalna atrakcija
64

U Mostaru predstavljen prvi spomenar feminističke turističke ture "Putevima nevidljivih Mostarki"

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Prvi spomenar feminističke turističke ture u Mostaru pod nazivom "Putevima nevidljivih Mostarki" večeras je u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostara svečano predstavljen u Centru za kulturu, kao potencijalna nova turistička atrakcija u tom gradu.

Historičarka i istraživačica na ovom projektu Alma Pelo Zagorčić kaže kako se radi o publikaciji koju Inicijativa građanki i građana Mostara poklanja svome gradu i sugrađanima u cilju širenje znanja i turistike ponude novim programom.

Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi smo u protekla dva mjeseca napravili istraživanje u kojem smo detektovali 15 lokacija za koje smo vezali 25 žena koje su živjele, radile ili djelovale na tim lokacijama. Nama je cilj da Turistička zajednica grada Mostara, kao i turističke agencije preuzmu ovu turističku turu ponude za turiste koji dolaze u Mostar", kazala je Zagorčić.

Vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Mostara Elvira Dilebrović je izrazila zadovoljstvo da je u printanom izdanju izašla ova tura, navodeći kako joj oduševiljenje izazvala prilikom fizičkog obilaska prije svega nekoliko odana, jer vjeruje da će uvelike obogatiti turističku ponuda najvećeg hercegovačkog grada.

Elvira Dilberović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ovdje su sve značajne Mostarke koje su vezane uz značajne institucije Mostara i pozdravljam ovaj projekt, ne samo kao predstavnica Turističke zajednice Grada Mostar koja je novoosnovana, nego i kao pojedinac i žena intelektualka. Ovo je nešto što je prijeko potrebno gradu, jer ne možemo se samo fokusirati na razvoj satre gradske jezgre i na neke značajne institucije poput austrougarskog i osmanskog nasljeđa, Partizanskog groblja koje moramo također aktivirati, već uvoditi i nove atraktivne i neobične stvari. Ovo je jedan od takvih projekata", kazala je Dilberović.

Zbog toga je pozdravile sve učesnike ove priče od inicijatora i donatora do sponzora, jer kako ističe, ovo će obogatiti turističku ponudi grada Mostara o općenito Hercegovine.

"Nadam se da će se ovaj projekat nastaviti i dalje u smjeru regionalnog umrežavanja i biti jedna od zvaničnih paker ponuda kroz Turističku zajednicu Grada Mostara i sve tour operatere", zaključila j Dilberović.

Iz Inicijative građanki i građana Mostara podsjećaju da je Mostar grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i historijom privlači pažnju svijeta, li da je tu duboko ukorijenjene leže i priče o izvanrednim ženama, čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju, što ovaj projekt ima za cilj promjeniti.

Ova turistička tura kako je naglašeno predstavlja impozantne građevine u Mostaru ali i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale taj grad, dok je njihova priča često ostajala skrivena.

Prva feministička turistička ruta u Mostaru obuhvata Gimnaziju Mostar, Ćorovića kuću, Narodno pozorište Mostar, Kantonalni sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac i govori o ženama koje su djelovanjem u tim ustanovama ostavile neizbrisivi trag.

Projekat "Putevima nevidljivih Mostarki" dio je aktivnosti projekta "Mostar – Prostori koji pokreću" kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u saradnji sa lokalnim partnerima.