BiH
48

U Mostaru počela nova školska godina, 1980 prvačića u klupama

Piše: A. B.
Osnovna škola Zalik (Foto: Klix.ba)
Ukupno 1980 prvačića s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je sjelo u svoje klupe.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, u Mostaru je upisano 576 prvačića koji pohađaju nastavu prema planu i programu na hrvatskom jeziku i 474 prvačića koji pohađaju nastavu prema planu i programu na bosankom jeziku.

Ovim povodom Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Ljube Bešlića, posjetila je Osnovu školu Zalik i Osnovnu školu Ivan Gundulić u Mostaru te je poželjela početnicima sretnu i uspješnu školsku godinu.

Upute za prvačiće

"Ove godine pripalo mi je zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti i poželjeti vam dobrodošlicu u prvi razred. Ne trebate se ničega plašiti, ovo će biti igra na malo drugačiji način. Uz igru ćete naučiti da pišete, čitate i recitujete", istakla je Komadina. Džemal Juklo, direktor Osnovne škole Zalik, je u ime cjelokupnog kadra također poželio dobrodošlicu svim školarcima.

"Ovo je posebna radost za sve učenike, posebno prvačiće. U našoj školi je ove školske godine upisano ukupno 56 mališana koji će bit podijeljeni u tri odjeljenja. Već smo ih upoznali s njihovim radnim prostorom i nadam se da je njihov prvi dojam pozitivan", dodao je Juklo. Predstavnici Gradske Uprave grada Mostara su nakon svečanosti u Zaliku otišli poželjeti dobrodošlicu i prvačićima u Osnovnoj školi Ivan Gundulić.

Najviše upisane djece

Od ukupnog broja upisanih u Mostaru, prema podacima resornog ministarstva, najviše djece upisalo se u IV osnovnu školu i Osnovnu školu Ilije Jakovljevića, po 90 prvačića. Seada Kuštrić, direktorica IV osnovne škole Mostar, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je baš u ovu ustanovu upisano najviše djece.

"To je nešto što je u današnjem okruženju neobično, jer smo svjedoci da imamo problem s brojnošću djece. Ovo je do sada najveći broj upisane djece u našoj školi", istakla je Kuštrić.

I roditelji su veoma uzbuđeni, a nova školska godina i za njih predstavlja posebne izazove.

"Prvi dan škole za prvačiće je jedan sasvim novi period. Nadamo se da će sve proteći kako treba, pogotovo za djecu koja se malo teže odvajaju od roditelja. Želim im svima puno zdravlja i uspjeh u školskoj godini", kazala je Elvira Vejzović, majka koja je danas svoje dijete ispratila u školu.