Ostavili neizbrisiv trag
22

U Mostaru obilježena 30. godišnjica početka španske vojne misije u BiH

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i odavanjem vojne počasti u Mostaru je na Španskom trgu svečano obilježena trideseta godišnjica početka španske vojne misije u Bosni i Hercegovini, čiji su vojnici ostavili neizbrisiv trag u historiji naše zemlje.

Vojnoj ceremoniji ispred spomenika poginulim španskim vojnicima, među ostalima su prisustvovali gradonačelnik Mostara Mario Kordić, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH general major Ivica Jerkić, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga Kraljevine Španije Teodoro E. Lopez Calderon i ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Maria Teresa Lizaranzu Perinat.

Gradonačelnik Mostar Mario Kordić je podsjetio da su prije 30 godina španske Oružane snage započele svoju misiju u BiH, te naglasio da je njihov boravak u Bosni i Hercegovini i Mostaru kroz to vrijeme stvorio je između naše dvije zemlje, kao i između naroda Španije i naroda u BiH neraskidive veze.

"Više od 40 hiljada pripadnika španskih oružanih snaga učestvovalo je u mirovnoj misiji u BiH, što je kroz ove tri decenije stvorilo kako prijateljske tako i diplomatske i političke veze između BiH i Španije", rekao je Kordić.

Naglasio je kako su čvrste veze koje zauvijek traju, ojačane i zapečaćene žrtvom poručnika Munoza Castellanosa, kao i ostala 22 vojnika koja su položila svoj život tokom mirovne misije u BiH.

"Španski vojnici su svojim ukupnim djelovanjem i svojom misijom izgradnje mira ostavili neizbrisiv trag na području Mostara i šire, te su i nakon rata kao i Vlada Španije pomagali Mostaru kroz različite infrastrukturne i kulturne i druge projekta. Ovaj spomenik i trg na kojem se nalazimo, a koji nosi ime Španski trg, zauvijek će ostati kao podsjetnik, znamen i svjedok tog prijateljstva, povezanosti i zahvalnosti", naglasio je mostarski gradonačelnik, te istaknuo da taj trg postao i mjesto povezivanja građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada.

Ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Maria Teresa Lizaranzu Perinat je naglasila da je Španiji i danas Bosna i Hercegovina partner s kojim dijeli zajedničku perspektivu u Evropskoj uniji, te važan partner Partnerstva za mir NATO saveza.

"Danas ova zemlja napreduje na evroatlantskom putu koji nema alternativu. Također, danas su Mostar i BiH prisutni u ovom zajedničkom emocionalnom naslijeđu, ali i u zajedničkoj budućnosti koja nas očekuje", kazala je Lizaranzu Perinat.

Načelnik Združenog štaba Oružanih snaga Kraljevine Španije Teodoro E. Lopez Calderon naglasio da španski vojnici i Mostar imaju posebnu vezu, te da je Mostar bio i polazna tačka "Operacije Anđeo" u okviru koje se realizovalo više humanitarnih aktivnosti evakuacije ranjenih prema Splitu, od kojih su većina bili djeca.

"Mostar je uvijek pokazivao svoju ljubav prema našoj naciji i ta ljubav se održava u imenu koje se dalo ovom trgu, 'Španki trg9, pretvorenom u prostor suživota koji će nas uvijek spajati s njegovim građanima i naravno, spajati Španiju s Bosnom i Hercegovinom. Naša 23 Španca koji su s čašću, hrabrošću i herojstvom dali svoje živote u ovoj zemlji, ispunjavajući svoju dužnost da BiH učine mjestom boljeg življenja, na ovom trgu ostaju prisutni kao neizbrisiva uspomena iz naše povijesti", zaključio je Lopez Calderon.