Sjeverni logor
0

U Mostaru izgradnja "grada u gradu"

Sarajevo-x.com
U Mostaru je jučer završena javna rasprava o provođenju regulacionog plana “Sjeverni logor”, rekao je za portal Sarajevo-x.com Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

“Da bi krenuli dalje moramo sačekati da se vide sve primjedbe građana Mostara, kako pozitivne tako i negativne. Prema odzivu građana mislimo da je Regulacioni plan ‘Sjeverni logor’ dobro prihvaćen, naročito zbog činjenice da stanovnicima Mostara nudi nove sadržaje, stambene jedinice i zaposlenje”, kaže Bubalo.

“Sjeverni logor'' bi, kako naglašava Bubalo, bio praktično grad u gradu, gdje bi bio smješten kampus univerziteta, te naselje za 15.000 stanovnika koje bi imalo oko 3.000 stambenih jedinica.

Ovo naselje imat će sve prateće sadržaje - bazene, školu, vrtić, kino, hotele, podzemne garaže…

Predviđena je i izgradnja novog gradskog stadiona po UEFA-inim standardima, koji će primate oko 40 hiljada posjetilaca, a imat će i pet hiljada parkirnih mjesta.

“Veliki prostor ovim planom bit će ostavljen i za zelene površine. Gradit će se i tržni centar kao i studentski dom. Planom je predviđeno premještanje džamije iz prostora koji bi pripadao kampusu na drugu lokaciju unutar ‘Sjevernog logora’, a predviđeno je i uklanjanje zida koji vodi iz pravca sjevernog ulaza u grad prema Carinskom mostu”, pojašnjava Bubalo.

Kako se radi o velikom projektu, očekivat je da i investiranje bude ogromno. Predviđanja su da će u energetski sistem biti uloženo oko devet miliona maraka, a kako kaže Bubalo provođenje Regulacionog plana zavisit će kako od menadžera tako i od investitora.

“Regulacioni plan će uveliko olakšati život Mostarcima, a samim tim privući će i veći broj turista. Planom je predviđeno da se riješi i saobraćaj tako što će ići podzemnim nivom”, naglašava Bubalo.