BiH
4

U Medžlisu IZ-a Banja Luka obilježavanje mubarek noći na devet lokacija

FENA
Centralne aktivnosti u povodu mubarek noći Lejletu-l-Kadr - 27. noći ramazana, bit će upriličene na devet lokacija, stalnih džemata, na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muris ef. Spahić kazao je Agenciji FENA da su imali namjeru tu mubarek noć obilježiti u džamiji Ferhadiji, ali se od toga odustalo zbog građevinskih radova na tom objektu koji nisu prekinuti ni tokom ramazana. Zbog nesigurnih vremenskih prilika odustalo se i od ideje da to bude u dvorišnom dijelu te džamije.

"Obilježavanje 27. noći ramazana vjerovatno će biti upriličeno u prostoru Ferhad-pašinog mesdžida te u ostalih osam džemata gdje imamo stalne imame", kazao je ef. Spahić.

Mubarek noć Lejletu-l-Kadr je u srijedu, 23. jula. Lejletu-l-Kadr je, prema vjerovanju muslimana, noć vrednija od hiljadu mjeseci. To je noć u kojoj je počela objava Kur`ana.

Na području Medžlisa IZ-a Banja Luka ovog ramazana teravih-namaz (obred koji se obavlja tokom ramazana) obavlja se na 12 lokaliteta. Ramazan na tom području protječe u ugodnoj atmosferi, a posjećenost je dobra.

Po završetku 30-dnevnog posta nastaje Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je 28. jula. Na području Medžlisa IZ-a Banja Luka bajram-namaz bit će obavljen na stalnim lokacijama kao i ranijih godina, bit će upriličeni bajramski prijemi. Za drugi dan Bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida bit će upriličena posjeta mezarima šehida u Travniku i Banjoj Luci.