BiH
1

U Međugorju održana sjednica predsjedništava HDZ-ova BiH i Hrvatske

FENA
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH i Predsjedništva HDZ-a Republike Hrvatske održana je danas u Etno selu "Herceg" u Međugorju.

"Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao je tom prigodom članove Predsjedništva HDZ RH o stanju i poziciji Hrvata u BiH, o aktivnostima oko presude Sejdić-Finci, te o mnogim drugim temama koje povezuju ove dvije sestrinske stranke", saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je istaknuo kako HDZ BiH i HDZ RH žele zajednički promišljati 2014. godinu kao godinu izbora u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, s naglaskom na daljnju saradnju ove dvije stranke na svim razinama.

Na sjednici se razgovaralo i zajedničkom izbornom stabu u kojem će biti po jedan predstavnik i svake od te dvije stranke, a u cilju koordinacije svih aktivnosti za izbore u Bosni i Hercegovini u oktobru 2014. godine, za europske izbore u maju ove godine te za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko zahvalio je Čoviću na gostoprimstvu i velikom interesu za njihove radne susrete, dodajući kako je današnji susret samo jedan u nizu susreta te dvije stranke.

"Vi znate kako mi imamo ustavnu obvezu, ali ne samo ustavnu, nego i emotivnu obvezu brinuti o Hrvatima Bosne i Hercegovine. Mi to radimo na način da razgovaramo i kontaktiramo s našim prijateljima iz HDZ-a BiH", kazao je Karamarko.

Predsjednik hrvatskog HDZ-a istaknuo je važnost ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, kazavši kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod te kako je "tragedija" upravo u podjeli HDZ-a. U vezi s tim, apelirao je na jedinstvo Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH.

"Karamarko je na sjednici istaknuo i kako smatra da na predstojećim općim izborima u BiH stranke s hrvatskim predznakom trebaju nastupiti zajedno kroz Hrvatski narodni sabor (HNS)", stoji u saopćenju..