UIOBiH
0

U maju povećani prihodi od indirektnih poreza

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) prikupila je u maju ove godine na jedinstveni račun više od pola milijarde maraka.

Tačnije, u petom mjesecu ove godine po osnovu indirektnih poreza, gdje spadaju PDV, akciza, carina i putarina, prikupljeno je 502 miliona KM, ili 11 miliona KM više u odnosu na maj 2011., saopćeno je UIOBiH.

U prvih pet mjeseci 2012. godine UIO je na Jedinstveni račun prikupila prihode u iznosu od dvije milijarde i 272 miliona KM, što je za 20 miliona više u odnosu na isti period 2011. godine.

Rast prihoda od indirektnih poreza zabilježen je u januaru, martu, aprilu i maju ove godine, dok je u februaru zabilježen pad prihoda zbog vremenskih nepogoda koje su bile zadesile Bosnu i Hercegovinu.

Poreskim obveznicima je po osnovu povrata PDV-a u prvih pet mjeseci 2012. vraćeno 357 miliona KM, što je za dva posto manje u odnosu na isti period lani kada je poreskim obveznicima vraćeno 363 miliona KM.

Prihodi od indirektnih poreza raspoređuju se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu sa odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

U skladu sa pomenutom legislativom, a nakon izvršenih povrata PDV-a poreskim obveznicima, od početka godine pa zaključno sa 31. majem korisnicima su raspoređeni prihodi sa Jedinstvenog računa u iznosu od milijardu i 915 miliona KM.

Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 283 miliona KM, Federaciji BiH raspoređena je milijarda i 22 miliona KM, Republici Srpskoj je doznačeno 545 miliona KM, a Distriktu Brčko 57 miliona KM.