Nemaju novca
79

U Lukavcu sve više gladnih, a Dječija javna kuhinja prinuđena smanjiti broj korisnika

A. K.
Lukavačka Dječija javna kuhinja prva je ovakve vrste u BiH
Lukavačka Dječija javna kuhinja prva je ovakve vrste u BiH
Dječija javna kuhinja u Lukavcu ima sve više korisnika, a svakodnevno po obroke dolazi njih 345. Udruženje altruista Ruke prijateljstva, koje vodi ovu kuhinju, nezadovoljno je tretmanom nadležnih, za koje kažu da su im ukinuli redovna budžetska sredstva.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu osnovana je prije četiri godine, a do danas su isporučili 400 hiljada obroka. Voditelji kuhinje svakodnevno dobijaju zahtjeve za prijem novih korisnika, međutim moraju ih odbijati zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Mi smo bili na budžetu Općine Lukavac, gdje smo godišnje dobijali novčana sredstva, ali načelnik Edin Delić je to odlučio ukinuti. Sada nemamo nikakva finansijska sredstva te smo oslonjeni na pomoć dobrih ljudi", kazala je za Klix.ba Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista Ruke prijateljstva.

Među korisnicima se nalazi i 200 djece za koju je obrok iz ove kuhinje jedini koji imaju tokom radnog dana. Zukić navodi da im je stanje otežano i zbog činjenice da moraju napustiti objekt u kojem se trenutno nalaze.

"Vjerujte da veliki dio troškova kuhinje pokrivam upravo ja iz vlastitih sredstava. Kako ne bismo bili u iznajmljenim prostorima i plaćali kiriju, odlučila sam se i na izgradnju jednog objekta u kojem ćemo biti smješteni. Radovi su trenutno u toku i očekujem da bismo za dva mjeseca mogli useliti", navodi Zukić.

Budući objekt Dječije javne kuhinje u Lukavcu (Foto: Klix.ba)
Budući objekt Dječije javne kuhinje u Lukavcu (Foto: Klix.ba)

Za sve korisnike trenutno se od ponedjeljka do petka priprema po jedan kuhani obrok uz koji dobiju i hljeb.

Količine namirnica kojima raspolažu trenutno su dostatne za naredni mjesec, a zbog cjelokupne situacije iz Udruženja altruista Ruke prijateljstva navode da će spisak korisnika morati skratiti.

Inače, iz općinskog budžeta su u proteklim godinama za rad Dječije javne kuhinje za 12 mjeseci izdvajana sredstva u rasponu od 12 do 20 hiljada konvertibilnih maraka.

Oglasili su se i iz Općine Lukavac, navodeći da Dječija kuhinja postaje "krinka za ucjene i netransparentno trošenje budžetskih sredstava".

"Nevladina organizacija Udruženje altruista Ruke prijateljstva i njen predsjedavajući Mersudin Bečić rade i privlače pažnju šire javnosti od 2017. godine jedinstvenim projektom u regiji - Dječijom humanitarnom kuhinjom. Iako je ova organizacija primala značajna budžetska sredstva, do danas je ostalo neodgovoreno na niz važnih pitanja", kažu iz Općine Lukavac.

Iz udruženja altruista tvrde da im građani kao potencijalni korisnici dolaze s potvrdom od Centra za socijalni rad, dok iz općine navode da nije poznato ko su korisnici kuhinje.

"Posebno neprihvatljivim se može smatrati zahtjev altruista da im se dodjeljuju budžetska sredstva bez javnog poziva. Za altruiste važe i važit će ista pravila kao i za druge humanitarne ili nevladine organizacije", naveli su iz Općine Lukavac.

U svom saopćenju oni su kazali da u općinskom budžetu za 2021. godinu nije ukinuta niti umanjena ova humanitarna stavka, već je samo predviđeno da se sredstva moraju dodijeliti po javnom pozivu i transparentno.