BiH
0

U Kaknju otvoren Hemodijalizni centar, olakšana usluga za 24 korisnika

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Domu zdravlja u Kaknju danas je otvoren novoizgrađeni i opremljeni Hemodijalizni centar koji će korisnicima ove usluge omogućiti lakši medicinski tretman bez putovanja u druge bolnice.

Današnje otvorenje je upriličeno povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a cilj realiziranog projekta je da građanima Kaknja koji radi hemodijalize putuju u druge općine omogući da ovu vrstu medicinskog tretmana ostvare u svom gradu, čime će daleke i za zdravlje opterećujuće vožnje postati njihova prošlost.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je kazao da se snaga zajednice promatra kroz prizmu njene brige o najranjivijim članovima društva.

"Upravo zbog toga što se posebna pažnja treba usmjeriti na socijalno ugrožene porodice, danas smo ozvaničili završetak radova na izgradnji i opremanju Hemodijaliznog centra u Kaknju. U ovom projektu uz Općinu Kakanj i Dom zdravlja okupili su se i privrednici koji su uz pomoć u opremanju Hemodijaliznog centra pokazali svoj senzibilitet prema ljudima koji trebaju stalnu medicinsku pomoć i to što bliže svome mjestu stanovanja", kazao je Mandra.

On se još jednom zahvalio svima koji su svojim doprinosom pomogli izgradnju centra, te dodao:

"Kakanjska privreda je prevazišla i nadrasla uobičajene standarde koje nazivamo društvenom odgovornošću. Ono što radi kakanjska privreda je puno više od toga. Ovo su humanizam, ljudskost i razumijevanje tako da ovim događajem obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine."

Direktor Doma zdravlja Kakanj Mirsad Tursum je kazao kako je današnje otvaranje Hemodijaliznog centra veliki iskorak u kakanjskom zdravstvenom sistemu.

"Cilj nam je bio da se život bolesnika koji idu na dijalizu olakša i digne na kvalitetniji nivo, tako da imaju pred svojom kućom ono što im treba svaki drugi dan. Zahvaljujem se svima koji su dali svoju podršku da imamo ovaj centar u Kaknju", kazao je Tursum.

Otvorenju Hemodijaliznog centra u Kaknju prisustvovao je i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je kazao kako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona učestvovala u ovom projektu i iskazala svoju opredijeljenost da dislocira ovakve centre kako bi uslugu njenim korisnicima učnila što jednostavnijom.

"Posebno mi je drago da su privrednici Općine Kakanj izrazili svoju solidarnost, iskazali osjećaj za lokalnu zajednicu i donirali opremu za ovaj centar. Na kraju, izvođačima čestitam na urađenom projektu, načelniku Općine čestitam na ovako lijepom centru", izjavio je Galijašević.

Od danas će 24 osobe sa područja Kaknja hemodijalizu obavljati u svom gradu, a predstavnik Kakanjaca koji idu na hemodijalizu Muhamed Kadić je kazao da će im ovaj centar mnogo pomoći.

"Otvaranje dijaliznog centra nama iz Kaknja, a trenutno nas je 24 na hemodijalizi, će mnogo pomoći, pogotovo u dugotrajnom putovanju od naših kuća do dijaliznog centra. Po dva sata sam putovao u jednom smjeru do dijaliznog centra, isto tako i u povratku, a znate kako je primiti dijalizu kada ste iscrpljeni. Zahvaljujem se upravi bolnice i svima koji su pomogli u otvaranju ovog centra", izjavio je Kadić.

Predstavnica Trgošpeda Kakanj je direktoru Doma zdravlja Kakanj Mirsadu Tursumu uručila ključeve vozila koje je ova firma donirala kakanjskom Domu zdravlja nakon otvorenja Hemodijaliznog centra.