BiH
0

U julu počinje sanacija klizišta Kaptol

Klix.ba
Rradovi na sanaciji klizišta u ulici Kaptol 14-32, trebali bi početi u ponedjeljak, 2. jula, potvrdio je Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo

Finansijer je Općina Centar, koja je za prvu fazu projekta iz budžeta izdvojila 230.000 KM. Za realizaciju i nadzor projekta sanacije klizišta Kaptol zadužen je Zavod za izgradnju KS.

"Kompletan projekt košta oko 456.000 KM. Nakon provedene procedure odabira najpovoljnijeg izvođača radova, na tenderu je posao dobila građevinska firma "IN" iz Sarajeva, sa kojom smo potpisali ugovor. Prema glavnom projektu sanacije klizišta Kaptol, koji je uradio Institut za geotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, a finansirala Općina Centar sa 28.000 KM, predviđena je kompletna sanacija komunalne infrastrukture: vodovodne i kanalizacione mreže (fekalna i oborinska kanalizacija), drenažnog sistema, javne rasvjete te sanacija stepeništa sa okolnim odmorištima, gdje će biti postavljene nove klupe za odmor", kazao je Babić.

Planirano je da radovi na sanaciji klizišta Kaptol budu završeni tokom ove građevinske sezone.

Uzrok nastanka klizišta na ovom lokalitetu je loše održavanje infrastrukture i komunalnih priključaka, posebno kanalizacije, zbog čega je došlo do propadanja kamenih stepenica, što predstavlja opasnost za prolaznike, kao i za okolne stambene objekte i stanare zgrada sa obje strane stepeništa.