Pravne zavrzlame
244

U Jablanici većina djece ne ide u školu jer nemaju osiguran prijevoz, roditelji na mukama

G. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako je školska godina službeno počela u ponedjeljak, u Jablanici većina djece ne dolazi na nastavu, jer nemaju osiguran prijevoz od kuće do škole, zbog čega su roditelji i njihovi mališani na teškim mukama u toj hercegovačkoj općini.

Ovo je problem koji se s početkom nastave u Jablanici javlja već petu godinu, od kada im je ukinut javni prijevoz, te roditelji sami pronalaze alternativne metode za organizovan prijevoz svoje djece od kuće do škole, ali ovog puta, rješenje se u skoro vrijeme ne nazire.

Razlog tome je što prijevoznik koji je u dogovoru s roditeljima u proteklom periodu prevozio učenike tu obavezu nije prihvatio i za ovu godinu, pa su time i roditelji jablaničkih školaraca stavljeni na teške muke.

Rješenje se ne nazire

Jedan od roditelja za Klix.ba kaže kako privremeno rješenje vide u tome da se njihovoj djecu organizuje online nastava do pronalaska rješenja za prijevoz, što će predložiti direktoru Osnovne škole "Suljo Čilić" u Jablanici.

Međutim, pojedini smatraju, kako bez izlaska na ulice i dizanja glasa protiv ovakvog stanja nema pravog rješenja.

Pomoć su tražili od Općine Jablanica koja im može samo kao i lani ponuditi refundiranje troškova prijevoza po prijeđenom kilometru u skladu sa zakonom HNK, jer joj je zbog pravnih zavrzlama onemogućeno da ugovoriti usluge prijevoza učenika.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović za Klix.ba kaže, kako je svjestan da je ovo veliki problem za učenike i njihove roditelje, ali da su mu za rješavanje problem ruke doslovno vezane, jer Općina Jablanica ne može ugovoriti usluge prijevoza učenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

"Nama je u cilju da se to rješava, ali jedino rješenje koje mi sada imamo je to što je bilo i prošle godine, da uplaćujemo sredstva za prijevoz na račune roditelja", kazao je Šabanović za Klix.ba.

Naglašava da je za prijevoz učenika Općina Jablanica u budžetu osigurala 40 hiljada KM i da će se roditeljima učenika koji koriste prijevoz na račune uplaćivati po pređenom kilometru u skladu sa zakonom HNK.

Kaže i da je svjestan da pravog rješenja neće biti dok se ne provede postupak javnih nabavki u skladu sa zakonu BiH.

"Postupak Javne nabavke se vodi skoro pet godina i zbog žalbi na postupak ne može se završiti odabir izvođača usluga prijevoznika za učenike", objasnio nam je načelnik Jablanice.

Pravne zavrzlame

Ističe, da se postupak Javnih nabavki, kroz taj period pokretao 19 puta i da je svaki put bio predmetom žalbe od strane privrednog subjekta, koji evidentno opstruira taj postupak , jer su žalbe stizale prije nego bi se ponude otvorile.

Zbog toga je, po njegovim riječima Općina Jablanica čak pokrenula sport i protiv Odbora za žalbe.

Radi se o dvije firme registrovane u Jablanici i jednoj u Konjicu, koje su vlasnički povezane i od 2018. godine, kad je ukinut i javni prijevoz u Jablanici, nelegalno koriste autobusku stanicu koja je u vlasništvu Općine Jablanica s kojom je bivši prijevoznik "Jablanica bus" u sudskom sporu.

"Mi smo protiv njega podnijeli tužbu i prošle godine smo u januaru dopunili tužbeni zahtjev. Prije pet mjeseci smo dobili presudu Općinskog suda u Mostaru, na koji su se oni žalili Kantonalnom sudu HNK ", pojasnio nam je Šabanović u nadi da će se ova agonija uskoro okončati i time riješiti dugogodišnji problem javnog prijevoza u Jablanici.

I dok se riješe pravne zavrzlame i dogovore nabavke, djeca neće imati prijevoz do škole pa samim tim neće pohađati nastavu, barem u klupama s prijateljima.