BiH
7

U Istočnom Sarajevu otvoreno žensko zatvorsko odjeljenje

SRNA
Istočno Sarajevo
Istočno Sarajevo
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso otvorili su danas u Istočnom Sarajevu novi objekat Odjeljenja za izvršenje kazne zatvora za žene u Kazneno-popravnom zavodu "Kula", čija je izgradnja koštala 220.000 KM.

Prema njegovm riječima, menadžment i uprava KPZ "Kula" zaslužuju najviše pohvale za energiju,stručnost i kreativnost u realizaciji ovog projekta, jer su uveli novi trend u upravljanju zatvorskim kapacitetima u RS-u.

Selman je istako i činjenicu da su privredne jedinice zatvora u Kuli i Foči dale veliki doprinos u izgradnji i opremanju ovog ženskog odjeljenja u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da je Vlada RS-a u okviru kompletnog projekta do sada uložila više od 12 miliona KM.

Selman je podsjetio da je Ministarstvo pravde RS-a obezbijedilo uslove i za kvalitenije zbrinjavanje osuđenih lica u domenu maloljetničke delinkvencije.

"Smatramo da smo na ovaj način izdržavanje zatvorskih kazni u RS-u podigli na viši humaniji nivo, usklađen sa evropskim standardima", konstatovao je Selman.

Prema njegovim riječima, druga faza ovog projekta odnosi se na završetak i izgradnju KPZ u Bijeljini.

Direktor KPZ "Kula" Vukašin Crnjak rekao je novinarima da je u ovom slučaju riječ o novitetu u izvršenju krivičnih sankcija u BiH, ali i u okruženju.

"Ovaj objekat je u arhitektonskom i u enterijernom smislu apsolutno prilagođen potrebama žena koje se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni, uključujući i trudnice, porodilje i majke sa djecom do jedne godine, pa čak i za one koje su zavisne od psiho-aktivnih supstanci", naveo je Crnjak.

On je potvrdio da je u RS-u evidentan porast žena koje čine krivična djela.

"Prije pet godina imali smo prosjek od oko 10 žena godišnje koje ovdje izdržavaju zatvorsku kaznu, a danas se taj broj udvostručio", precizirao je Crnjak.

Kapacitet novootvorenog ženskog odjeljenja u KPZ Kula je 25 lica, a trenutno kaznu izdržava 17 osuđenica.