600 domaćinstava bez struje i vode
0

U Han Pijesku proglašeno stanje elementarne nepogode

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Načelnik opštine Han Pijesak Goran Ašonja proglasio je stanje elementarne nepogode zbog velikih snježnih padavina koje su prouzrokovale kvar na dalekovodima, pa je 600 domaćinstava ostalo bez električne energije i vode.

Iz Republičke uprave civilne zaštite saopšteno je da visina snijega u Han Pijesku dostiže jedan metar, te da je za 14.30 zakazana sjednica Opštinskog štaba Civilne zaštite kojoj će prisustvovati i načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac.

Na području regije Sokolac svi magistralni i regionalni putni pravci su prohodni, dok u višim planinskim predjelima i preko planinskih prevoja vozila saobraćaju otežano. 

U opštini Kalinovik visina snijega je 55 centimetara, a neprohodan je putni pravac preko prevoja Morine, dok je u opštini Sokolac visina snijega 45 centimetara, a lokalni putevi su od sinoć neprohodni i radi se na njihovom raščišćavanju.

U većini opština na području regije Banjaluka stanje je normalno i vozila saobraćaju nesmetano, osim područja opštine Kneževo, gdje je visina snijega u gradu 60 centimetara, ali je očišćen regionalni put, dok se lokalni čiste po planu. 

Na području opštine Mrkonjić Grad na regionalnim putevima vozila saobraćaju normalno, dok se lokalni putevi čiste prema planu. 

U opštini Srebrenica visina snijega u gradu iznosi od 20 do 30 centimetara, a u brdskim predjelima od 40 do 50 centimetara, dok je snabdijevanje električnom energijom otežano.
Trenutno su bez električne energije Mjesna zajednica Sućeska, naselje Klotjevac i mjesna zajednica Radoševići. Ekipe su na terenu i otklanjaju kvar.

Stanje na području regije Trebinje je redovno, a na području opštine Nevesinje visina snijega iznosi oko osam centimetara, a u Gacku oko sedam centimetara.

Na prevoju Čemerno visina snijega je oko 60 centimetara, dok put Nevesinje - Kalinovik, preko prevoja Morine nije prohodan.

Na području Područnog odjeljenja civilne zaštite Doboj svi putevi su prohodni, a prosječna dnevna temperatura iznosi oko pet stepena Celzijusa.