BiH
824

U Goraždu zasađene prve od 8.372 sadnice u znak sjećanja na Srebrenicu

Piše: E.A.
(Foto: Klix.ba)
Na lokaciji Posestra u općini Goražde zasađene su prve od ukupno 8.732 sadnice koje će rasti u Memorijalnoj šumi kao trajni podsjetnik na 8.732 žrtve srebreničkog genocida.

Time je i zvanično počela realizacija projekta goraždanskog Muftijstva, kojim je predviđena izgradnja memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

U Memorijalnoj šumi naći će se sadnice kestena, jasena i smrče, koje će simbolizirati žene, muškarce i djecu, žrtve srebreničkog genocida.

Projekt koji se realizira povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici podržali su JP BPK šume, Vlada BPK i Općina Goražde. Cilj je trajno obilježavanje sjećanja na žrtve genocida, kako bi svi izvukli pouku iz ovog tragičnog događaja i kako ne bi zaboravili.

"Ova ideja će promovirati život svih nas koji dijelimo ovaj prostor koji nikome ne treba biti skučen već naprotiv - svi možemo zajedno živjeti u našoj domovini“, poručio je Remzija ef Pitić.

Emir Oković, premijer BPK Goražde, smatra da ovaj projekt prevazilazi i onu temeljnu simboliku i dobija znatno šire obrise.

"Želja nam je da učestvujemo i podržimo ovaj projekat koji ima višestruki značaj, od ekološkog do onog kojim se obilježava istorija jednog naroda i cijelog ovog prostora. Ovaj projekt će trajati i želja nam je da, osim naših učenika, u realizaciju projekta uključimo i građane Goražda i naše ljude u inozemstvu i dijaspori", kazao je Oković.

Projekat je ujedno i sastavni dio ovogodišnjeg Programa obilježavanja 21. marta - Međunarodnog dana šuma na području BPK-a Goražde koji priprema JP Bosansko-podrinjske šume.

"Projekat se sastoji iz dva dijela, prvi dio uključuje izgradnju kapije sa stazama koje će biti u obliku broja 8.372, u čijem centru će se nalaziti cvijet sa jedanaest latica koji podsjeća na 11. juli, a drugi dio podrazumijeva sadnju tri kulture - smrče, jasena i kestena“, pojasnio je Kenan Kanlić, direktor preduzeća.

Inače, veće aktivnosti na realizaciji projekta planirane su u jesen zbog odgovarajućih vremenskih uslova za sadnju drveća. Sama realizacija trajat će duži vremenski period, jer projekat poput ovog zahtijeva stalni nadzor i brigu.