Skupština BPK
43

U Goraždu izmijenili zakon, direktore škola više neće birati roditelji

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Većinom glasova Skupština BPK Goražde po skraćenom postupku usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ovog kantona čemu je prethodila žučna poslanička rasprava.

Naime, usvojenim zakonskim rješenjima, između ostalog, direktore osnovnih škola na području kantona više neće birati roditelji što je bila praksa u prethodnih 12 godina. U narednom periodu to će činiti članovi školskih odbora uz saglasnost kantonalne vlade.

Opozicija je tokom sjednice tvrdila da će direktore škola, umjesto roditelja, ponovo birati političke stranke, što po njima znači politizaciju obrazovnog sistema, a pozicija kako je upravo politika, pod plaštom demokratije sve protekle godine bila duboko umješana u izbor direktora i rad škola.

"Ja mislim da je politika itekako prisutna u osnovnim školama i da je itekako u proteklom periodu umiješala svoje prste po pitanju imenovanja direktora u osnovnim školama u našem kantonu", kazao je Senad Hubjer, poslanik Novog početka u Skupštini BPK Goražde.

Naveo je nekoliko primjera, kako ističe, po pozivima i porukama prosvjetnih radnika koji su nezadovoljni, a većina ne smije javno govoriti o tome. Između ostalog kazao je da su aktuelni, ali i neki od bivših direktora osnovnih škola bili aktivni članovi SDA odnosno SBIH, neki čak i kandidati na izbornim listama te da je aktuelni direktor škole u Vitkovićima bio dugogodišnji član više stranaka, te da je na ovu poziciju došao upravo zahvaljujući političkom uticaju.

Zakon je izglasan i pored činjenice da su svoj stav o načinu donošenja zakonskih rješenja po hitnom postupku ponudili i predstavnici Nastavničkih vijeća te Vijeća roditelja dvije gradske škole tražeći od poslanika da donesu zakon u redovnoj proceduri te uvaže mišljenja prosvjetnih radnika.

Samira Kanlić, prosvjetna radnica OŠ "Husein ef. Đozo" obratila se poslanicima u ime Nastavničkog vijeća ističuči da nema ništa hitno u donošenju zakona po skraćenom postupku, te da je bilo daleko značajnijih tema kojima se skupština trebala baviti, a tiču se obrazovanja.

"Apsurdno je da mi prosvjetni radnici, o nečemu što je jako bitno, a tiče se obrazovanja, saznajemo iz medija. Naše resorno ministarstvo nije našlo za shodno da nas obavijesti o nečemu što se donosi na ovakav način. Nije uredu da mi ne možemo iznositi svoje mišljenje o važnim odlukama koje se tiču samog obrazovanja. Ne vidimo apsolutno potrebu da se zakon, odnosno prijedlog usvaja po skraćenom ili hitnom postupku. Smatramo da je bilo dovoljno prostora da se prijedlog ovog zakona stavi na javnu raspravu što mi prosvjetni radnici zaslužujemo s obzirom da su se u prijedlogu zakona našla dva člana koja se direktno tiču prava uposlenika kako bi mogli kazati svoje mišljenje. U obrazovanju ima puno važnijih pitanja, a ja ću kao prioritet staviti sigurnost učenika, prosvjetnih radnika, suzbijanje vršnjačkog nasilja i delinkvencije i puno toga što je trebalo da se nađe, ako ne danas, onda bar da jedna od tematskih sjednica skupštine bude posvećena tome", poručila je Kanlić.

Obrazloženje resornog ministarstva koje je predložilo izmjene i dopune zakona je da je Planom i Programom za 2023.godinu, predviđeno donošenje izmjena i dopuna ovog propisa kako bi se riješila dilema u pogledu određenih pitanja te otklonili uočeni nedostaci u donošenju zakonskih rješenja.

Skupština je usvojila i zaključak kojim se zadužuje Vlada BPK da u roku od 90 dana donese u formi nacrta novog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, a čiji će cilj biti bolje i kvalitetnije obrazovanje.

Na sjednici je razmatrano i nekoliko izvještaja o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova, preduzeća i zavoda.