BiH
129

U fotofinišu predizborne kampanje plakati "preplavili" ulice i "pojeli" bandere

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Iako je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove naredila uklanjanje velikog broja nepropisno postavljenih predizbornih plakata, u samom fotofinišu predizborne kampanje, plakati su preplavili ulice bh. gradova, a u Sarajevu su postavljeni na zaista čudnim lokacijama.

Politički subjekti zaista su se potrudili i iskoristili svaki pedalj slobodnog prostora kako bi Sarajlijama predstavili svoja lica, imena i naravno redni broj pod kojim će se na predstojećim Lokalnim izborima u nedjelju, 2. oktobra, naći na izbornim listama. Tako su u pojedinim dijelovima grada izborni plakati doslovni "pojeli" stubove ulične rasvjete.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) zaprimila je i obradila veliki broj pritužbi o nelegalno postavljenim plakatima, pa su čak i mnogima naredili uklanjanje istog.

Kazne za nelegalno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se do 6.000 KM za pravne osobe, do 1.000 KM za odgovornu osobu u svojstvu pravne osobe te do 700 KM za fizičku osobu.

Bez obzira na kontrolu i evidentiranje nepravilnosti prilikom predizbornog oglašavanja koje vrši KJKP RAD, politički subjekti su, naročito tri dana prije Lokalnih izbora, odlučili da zanemare sve naredbe, kao i eventualne kazne te su nastavili sa postavljanjem propagandnog materijala na stubove električne rasvjete, bandere, zidove vrata, kao i na sva druga vidljiva i upečatljiva mjesta.