Zadovoljavajuća situacija
271

U Federaciji BiH jedna osoba pozitivna na koronavirus od 837 testiranih

A. B.
Zlatan Peršić (Foto: FENA)
Zlatan Peršić (Foto: FENA)
U protekla 24 sata na području Federacije BiH testirano je ukupno 837 osoba od kojih je jedna pozitivna na koronavirus i riječ je o osobi iz Tešnja.

Kako je naveo stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić nakon dugo vremena u FBiH ima manje od 100 aktivnih slučajeva, tačnije, 95 osoba zaraženih koronavirusom što znači da je ukupni broj oporavljenih pacijenata povećan.

"Trenutno je u Federaciji BiH 17 osoba hospitalizovano s tim da već duže vrijeme nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratoru ili teškom stanju. Treba ponoviti da je do sada ukupno registrovano 37 smrtnih ishoda koji se povezuju s COVID-19 od čega su 22 muškarca i 15 žena. Nešto više od 62 posto, tačnije 23 preminula pacijenta, imali su više od 65 godina", kazao je Peršić.

Epidemiološka situacija u FBiH jeste zadovoljavajuća, ali je Peršić kazao da je neophodno da se građani u narednom periodu pridržavaju svih mjera jer je virus i dalje prisutan.

"U ovom trenutku je najvažnije da prihvatimo novu normalnost i da se zbog toga pridržavaju onih mjera o kojima od početka govorimo, a to je često pranje ruku, nošenje maske, dezinfekcija prostora u kojem boravimo i svih onih predmeta koje često koristimo te naravno držanje distance od dva metra kako bi se ovakva epidemiološka situacija nastavila i kako bismo zaštitili sebe i druge", zaključio je Peršić.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH: Banja Luka - 581

Maglaj - 145 Čitluk - 96 Mostar - 93 Sarajevo - 79 Laktaši - 79 Široki Brijeg - 60 Bosanska Gradiška - 56 Tuzla - 48 Doboj - 48 više na mapi...