Zaključci skupa stručnjaka
0

U FBiH tri osobe odlučuju o udžbenicima

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je u utorak održan međunarodni skup stručnjaka iz oblasti obrazovanja i korištenja udžbenika u Evropi u organizaciji EEPG (European Educational Publishers Group) i TI u Sarajevu na kojem je pažnja bila usmjerena na postupke koje određuju vlade i ministarstva obrazovanja pri odabiru udžbenika, kao i problemi i neregularnosti koje se u posljednje dvije godine pojavljuju pri odabiru istih u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Jedan od ciljeva današnjeg skupa je da istaknemo neregularnosti koje su prisutne pri odabiru udžbenika u Federaciji BiH, što je pod utjecajem trenutne ministrice obrazovanja, Melihe Alić. Trenutno u odabir udžbenika nisu uključeni nastavnici, ili veoma mali broj njih, dok o udžbenicima odlučuju samo tri stručnjaka, što je dovelo do monopola jednog izdavača i nekvalitetnih udžbenika. Predlažemo liberalniji sistem, korektnije i transparentnije uslove na tenderima bez korupcije i utjecaja moći pojedinaca", istakao je Rok Kvaternik, direktor grupacije Klett za jugoistočnu Evropu.

O posljedicama nekvalitetnih udžbenika i potrebi za transparentnim postupcima bez korupcije govorio je i Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala BiH.

"Netransparentnost i korupcija pri odabiru udžbenika ugrožavaju pravo mladih ljudi na kvalitetno obrazovanje i time im onemogućavaju da postanu konkurentni na tržištu rada. Današnji skup je pravi put ka regulisanju ovog problema", istakao je Blagovčanin.

"Zbog političkog lobija naša djeca dobijaju loše znanje. Smatramo za to odgovorna ministarstva u čijoj nadležnosti je ovaj posao, zbog čijih postupaka se nanosi velika šteta našoj djeci", istakao je Ivica Vanja Rokić, direktor izdavačke kuće "Bosanska riječ“ i predsjednik Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH u osnivanju.

Skupu su prisustvovali i stručnjaci iz Finske i Austrije, koji su govorili o svojim iskustvima, dok je u drugom dijelu skupa održana i radionica na kojoj su predložene mogućnosti rješavanja problema izbora udžbenika u Federaciji BiH. Na kraju skupa su doneseni i zaključci i preporuke za pronalaženje adekvatnih načina za transparentno odobravanje i korištenje udžbenika.