BiH
392

U Elektroprivredi BiH već formiran štrajkački odbor: Nema smanjivanja plaća

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Omer Sikira, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika u FBiH, kazao je za Klix.ba kako radnici u Elektroprivredi BiH neće prihvatiti smanjivanje plaća ni za jedan jedini fening.

“Smanjivanje plaća Vladi FBiH može prouzrokovati mnogo veću štetu nego korist. Napominjem da su se zaposleni u Elektroprivredi BiH već odrekli blizu 200 miliona KM koje su potraživali po osnovu ranijeg kolektivnog ugovora i ta sredstva su uložena u rudnike. Da su uslijedile tužbe mi bismo bili u istoj situaciji kao i rudnici. Iz tog razloga nije prihvatljivo bilo kakvo smanjivanje plaća, makar ono bilo i za jedan fening”, kaže Sikira.

On napominje da je već u Elektroprivredi BiH oformljen Štrajkački odbor i da je prvi sastanak sutra u Tuzli.

“Kada ljudi koji su doveli rudnike u ovakvu situaciju i koji su iz njih isisali milione budu u zatvoru mi smo spremni razgovarati i o smanjenju plaća. Ja se slažem da se uštede mogu postići, ali zašto niko ne govori o tenderima unutar rudnika preko kojih se izvlače milioni?”, pita Sikira.

Sikira dodaje da se njemu čini da Vlada FBiH nema pojma šta radi i da pri tome krši zakonske odredbe i procedure.

“Cijenu električne energije formira regulatorna agencija, a Vlada FBiH samo daje ulazne parametre. Mi trenutno imamo najskuplji ugalj sadržan u kilovat satu. U proizvedenom kilovat satu učešće cijene uglja iznosi 70 posto”, dodaje Sikira.

Sikira kaže kako je prosječna plaća u Elektroprivredi BiH 1.600 KM s tim da napominje kako ova kompanija ima znatan broj visokoobrazovanih kadrova te da je u ovoj prosječnoj plaći sadržan i rad nedjeljom i praznicima, rad na opasnim mjestima.

Sinidkat još niko zvanično nije pozvao na sastanak o smanjivanju plaća.

“Jedino su nas prije desetak dana pozvali u Vladu FBiH na jedan brzinski sastanak i tu su bili predstavnici sindikata telekoma, pošta, elektroprivrede te organi uprave. Mi smo tu vrlo kratko razgovarali i nakon toga nije bilo novih razgovora”, kaže Sikira.

Sikira dodaje da su spremni ići do kraja čak i po cijenu generalnog štrajka.