Državna tužiteljica
171

U čijem je stanu živjela Gordana Tadić i zbog čega je tužila državu BiH: Evo šta otkrivaju dokumenti

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić zajedno s kolegom tužiteljem Kasimom Halilčevićem je tužila državu BiH zbog isplate potraživanja iz radnog odnosa, a konkretno tražili su isplatu naknade štete za odvojeni život.

Tadić je u tužbi tražila da joj se isplati nadoknada za troškove smještaja za period od 1. marta 2019. do 31. 12. 2019. u ukupnom iznosu od 1.500 KM sa svim zateznim kamatama.

Tužba Gordane Tadić
Tužba Gordane Tadić

A Tadić je pravo za tužbu pronašla u odluci Ustavnog suda BiH koji je u martu 2014. odredbe Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH proglasio neustavnim, jer nisu dopuštale nosiocima pravosudnih funkcija pravo na naknade za odvojeni život, smještaj, prijevoz i topli obrok.

A kako je do toga došlo? Gordana Tadić je 1. juna 2015. godine potpisala ugovor o zakupu stana u naselju Otoka u Sarajevu s Milanom Milidragom (zakupodavac). Stan je zakupljen u ulici Gradačačka, broj 29, četvrti sprat, broj stana 31, površina 25 kvadrata u stanju neuslovnom za stanovanje.

Ugovor o najmu stana između GOrdane Tadić i Milana Milidraga
Ugovor o najmu stana između GOrdane Tadić i Milana Milidraga

Tadić se prema ugovoru obavezala da će stan dovesti u stanje uslovno za stanovanje i nakon toga koristiti stan u roku od pet godina uz mjesečnu zakupninu od 150 KM. Taj stan je Milan Milidrag prodao 21. oktobra 2019. godine i u njemu od tada do februara niko nije stanovao, a dokaz za to je i izvod računa za električnu energiju.

Ipak, kada je održano pripremno ročište po tužbi Gordane Tadić, zapisnik od 11. februara 2020. godine potvrđuje da je tužiteljica Tadić kao dokazni materijal priložila ugovor o zakupu stana koji je potpisala s Milidragom u junu 2015. godine. Pitanje koje se nameće je, kako je moguće da tužiteljica koja traži nadoknadu štete kao dokaz prilaže spomenuti ugovor u februaru 2020. godine i traži nadoknadu štete zaključno s 31. decembrom 2019. godine, ako je Milidrag stan prodao krajem oktobra 2019. trećoj osobi.

Izvod sa pripremknog ročišta po tužbi Gordane Tadić
Izvod sa pripremknog ročišta po tužbi Gordane Tadić

Osobu koja je u oktobru kupila stan od Milana Milidraga preko punomoćnika smo kontaktirali te nam je potvrđeno da je stan kupljen te da od oktobra do februara u spomenutom stanu niko nije živio. Također nam je kazano da stan, za koji se Tadić obavezala da će biti doveden u stanje uslovno za život, nije bio naročito preuređen za stanovanje s obzirom na namještaj i opremu koju je kupac u oktobru 2019. zatekao.

Dokaz da je Milan Milidrag stan prodao u oktobru 2019.
Dokaz da je Milan Milidrag stan prodao u oktobru 2019.

Sumnju na cijeli slučaj dodatno baca i ZK izvadak koji dokazuje da od septembra 2013. godine u ulici Gradačačka broj 29, sprat četiri, stan 28, stan ima sin tužiteljice Gordane Tadić Tomislav. Stan se sastoji od kuhinje, dvije sobe i pomoćnih prostorija.

Dokaz da je sin Gordane Tadić vlasnik stana na istoj adresi
Dokaz da je sin Gordane Tadić vlasnik stana na istoj adresi

U kojem je stanu živjela Gordana Tadić, u sinovom ili unajmljenoj garsonjeri od 25 kvadrata koja nije bila uslovna za život i to za naknadu od 150 KM mjesečno? A zakon je jasan. Odgovorna osoba u institucijama BiH koja sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist podnošenjem lažnih obračuna ili na drugi način dovede u zabludu ovlaštenu osobu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. To su činjenice iz zakonskih odredbi.