BiH
0

U Centru Skenderija međunarodni sajam hrane, pića i robe široke potrošnje

FENA
U Centru „Skenderija" od 16. do 20. novembra u organizaciji Sarajevskog sajma bit će održan 33. međunarodni specijalizovani sajam hrane, pića i robe široke potrošnje.

U Sajamskoj dvorani na više od 2.000 m2, svoje usluge i proizvode prezentovat će direktno ili posredstvom svojih zastupnika, više od 60 kompanija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Njemačke, Švicarske i Japana.

Kako je najavljeno danas na pres-konferenciji, ove godine zemlja partner je Crna Gora, iz koje će se predstaviti 13 kompanija uz potporu USAID-a programom „Montenegro Competitivness Project".

Uz podršku nevladine organizacije „Kupujmo, koristimo domaće" i Sarajevskog sajma, pet bh. proizvođača, članica ove asocijacije, predstavit će svoje proizvode na sajmu.

Ovogodišnja sajamska manifestacija je dodatno obogaćena promocijom „Starih zanatskih esnafa" Kantona Sarajevo, Bosanskohercegovačkom asocijacijom ORGANSKO BiH s proizvodnjom organske zdrave domaće hrane, te prisustvom učenika Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva koja će 16. i 17. novembra prirediti „Prezentaciju i degustaciju kulinarskih specijaliteta".

U sklopu Sajma hrane, pića i robe široke potrošnje upriličeno je senzorsko (organoleptičko) ocjenivanje kvaliteta proizvoda. Ocjenu prijavljenih proizvoda izvršit će stručne komisije Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Svečanost dodjele priznanja i nagrada na 33. međunarodnom sajmu hrane, pića i robe široke potrošnje bit će održano u sklopu „Večeri izlagača" 17.novembra.