Korona presjek
0

U Brčkom na respiratoru sve više nevakcinisanih, nadležni još neće uvoditi VPT pravilo

A. K.
Zdravstveni centar u Brčkom (Foto: A. K./Klix.ba)
Zdravstveni centar u Brčkom (Foto: A. K./Klix.ba)
U brčanskoj bolnici raste broj pacijenata koji su zbog teške kliničke slike uzrokovane koronavirusom, priključeni na respirator, a riječ je uglavnom o nevakcinisanim osobama. S druge strane, nadležni ne isključuju mogućnost primjene VPT pravila, ali ovakav model još neće biti uveden.

Već mjesec dana Brčko distrik se suočava s porastom broja pacijenata koji se javljaju u trijažne i covid ambulante, a nadležne posebno zabrinjava podatak da je uglavnom riječ o nevakcinisnim osobama. Ovaj broj posebno je izražen u proteklih 14 dana.

"Također, kod sve većeg broja nevakcinisanih pacijenata situacija se komplicira te je neophodno bolničko liječenje, a zatim i priključenje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator. Trenutno imamo osam osoba koji se nalaze na respiratoru, što nam predstavlja ozbiljne probleme u organizaciji rada javne zdravstvene ustanove", kazao je za Klix.ba šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić, naglasivši da je tamošnji zdravstveni sistem preopterećen kadrovski, materijalno i prostorno.

U ovom trenutku u brčanskoj bolnici nalazi se 30 pacijenata, a u posljednjem turnusu testiranja, od obrađena 64 uzorka, četiri su bila pozitivna. Nažalost, preminule su i dvije osobe posljedično komplikacijama izazvanih infekcijom koronavirusom.

Trenutno najdjelotvornije oružje protiv koronavirusa predstavlja vakcina, međutim, taj proces u Brčkom i dalje se ne odvija zadovoljavajućim intenzitetom. Razlog leži u lošem odzivu građana na imunizaciju.

Prema Šadićevim riječima, u ovoj regiji naše zemlje do danas je prvom dozom vakcinisana 17.731 osoba, dok je obje primilo njih 15.587. Također, u distriktu se odvija i imunizacija trećom dozom vakcine, a nju je dosad primilo 428 osoba.

"Od samog početka procesa, mi vakcinaciju radimo isključivo u Omladinskom centru, gdje su postavljeni punktovi. Izuzev toga, zdravstvene radnike smo vakcinisani u zdravstvenoj ustanovi, dok smo u staračkim domovina imunizirali njihove štićenike. Zasad nismo otvarali punktove na trgovima, shopping centrima i slično, nit ćemo zasad ići u tom pravcu", dodao je Šadić.

Proces imunizacije odvija se bez problema, građanima je na raspolaganju dovoljan broj vakcina, kao i medicinskog osoblja koje po ranije utvrđenim procedurama vrše aplikacije doza.

S druge strane, Kriznu štab Federacije BiH donio je odluku kojom se od 20. decembra uvodi mjera koja podrazumijeva primjenu pravila VPT (vakcinisan, prebolio, testiran). Nadležni u Brčkom se na ovaj korak još uvijek nisu odlučili, međutim, eventualno uvođenje istog pravila ne isključuju.

"Nama je u cilju da se što veći broj građana vakciniše i tu ulažemo znatne napore. Svjesni smo činjenice da se u Evropi uveliko uvodi mjera 'vakcinisan, prebolio, testiran', ali mi još uvijek u lokalnoj zajednici takvu odluku nismo donijeli. Istina, imamo pregovore kako će se to uvesti, ko će vršiti kontrole i slično. Ali, imamo tu još niz pitanja na koja mi kao predlagači ili donosioci odluka moramo imati adekvatne odgovore, kako ne bi došlo do toga da imamo odluku koja nije provodiva. Shodno svemu, prerano je govoriti da ćemo takvu odluku donijeti u skorije vrijeme", pojasnio je Šadić.

Shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u ovoj regiji naše zemlje trenutno je na snazi obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance u zatvorenom prostoru.