BiH
0

U blagom porastu ukupan broj žrtava trgovine ljudima

FENA
Ukupan broj žrtava trgovine ljudima je u blagom porastu u odnosu na prethodnu godinu, zbog čega je potrebno nastaviti aktivnosti na suzbijanju trgovine ljudima i ilegalne imigracije daljnim jačanjem institucionalnog okvira, poboljšanjem koordinacije unutar BiH i unapređenjem suradnje na međunarodnom nivou.

Ovo je konstatirano u izvještaju o stanju trgovine ljudima i ilegalnoj imigraciji u Bosni i Hercegovini i izvještaju o provedbi Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH za 2006. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Oba izvještaja je na posljednjoj sjednici u Sarajevu usvojilo Vijeće ministara BiH.

Konstatirano je da BiH u posljednjih nekoliko godina bilježi pozitivan trend razvoja institucionalnih kapaciteta, pravnog i regulativnog okvira, preventivnih aktivnosti, unapređenja krivičnog gonjenja i razvoja standarda, zaštite žrtava trgovine ljudima. Uprkos ostvarenom napretku, trgovina ljudima ostaje prisutna u BiH, mijenjajući svoje oblike i prilagođavajući se novonastalim okolnostima.

Posljednjih godina u BiH se smanjuje broj žrtava trgovine ljudima stranih državljana, dok se broj žrtava trgovine ljudima državljana BiH povećava.

Prema izvještaju, Bosna i Hercegovina je u prošloj godini zaključila 15 međunarodnih bilateralnih sporazuma o readmisiji, suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, odnosno policijskoj suradnji, te pokrenula proceduru za zaključivanje još 35 sporazuma u toj oblasti. Također, BiH se uključila u više međunarodnih projekata u borbi protiv trgovine ljudima. Radi stvaranja sigurnijeg ambijenta u 2006. godini, usvojeno je više podzakonskih akata, a otpočela je raditi i Služba za poslove sa strancima.

Prikazano brojkama i analizom podataka prikupljenih od različitih nadležnih organa, u 2006. godini je na području BiH identificirana 71 žrtva trgovine ljudima, i to: 31 iz BiH, 22 iz Srbije i Crne Gore, šest iz Moldavije, četiri iz Ukrajine, tri iz Hrvatske, dvije iz Bugarske i po jedna osoba iz Švicarske, Rusije i Rumunije.

Na temelju podataka službi za provođenje zakona i tužilaštava, u toku 2006. godine prijavljene su 34 počinjena krivična djela trgovine ljudima i slična krivična dijela, i to protiv 77 osoba. U prošloj godini vođeno je značajno više istraga, i to 90, dok je npr. u 2005. godini pokrenuto 68 istraga. Broj izrečenih zatvorskih kazni za ova krivična djela, 18 zatvorskih kazni, i samo dvije novčane kazne potvrđuje da je u prošloj godini došlo do pooštravanja kaznene politike.

U 2006. godini pri prijelazu državne granice registrirane su 48.540.884 osobe, od čega na ulazu 24.754.788, a na izlazu 23.786.096 osoba, što je u odnosu na 2005. godinu smanjenje za 331.939 osoba.

U prošloj godini povećan je broj odbijenih ulazaka u BiH u odnosu na 2005. godinu za 71 osobu. Iz BiH je prošle godine deportirano sto osoba, što je povećanje za 66,6 posto u odnosu na 2005. godinu.