Ministarstvo civilnih poslova
0

U BiH od svinjske gripe oboljela 263 lica

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U BiH je od novog virusa gripa tipa A H1N1 oboljelo 263 lica, od kojih je jedno umrlo, saopštio je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Nović je nakon ministarske konferencije u oblasti zdravstva posvećene novom gripu istakao da je u BiH urađen plan borbe protiv pandemije gripa, koji je Savjet ministara BiH usvojio i koji podržavaju entitetska ministarstva i Svjetska zdravstvena organizacija.

On je naveo da je u BiH postoji izvanredna koordinacija entiteta i distrikta Brčko, ali da je neophodno da se učine napori u vezi sa potpunim povezivanjem sistema informacija.

Ministar zdravlja Republike Srpske Ranko Škrbić naglasio je da su entitetske vlade i distrikt Brčko donijeli odluku da se nabavi po 350.000 doza vakcina za novi grip i po 30.000 dodatnih antivirusnih lijekova.

Škrbić je naglasio da je Svjetska zdravstvena organizacija obećala da će nabaviti 20.000 antivirusnih lijekova i Svjetska banka 10.000.

"To će biti dovoljno za naredni period ako se uzme u obzir i povećanje oboljelih, pa i težih slučajeva", istakao je Škrbić i dodao da je Agenciji za lijekove BiH dat jasan nalog da uđe u hitnu registraciju raspoloživih vakcina renomiranih proizvođača i da dostavi dokumentaciju.

Prema njegovim riječima, iz Svjetske zdravstvene organizacije rečeno je da će do kraja ovog mjeseca izaći sa listom onih proizvođača koji su verifikovani da mogu da vrše promet vakcina.

"Može se očekivati da početkom januara dobijemo po 30.000 doza vakcina", rekao je Škrbić i naglasio da je ohrabrujuće da su sva neželjena dejstva ovih vakcina veoma mala i nema bojazni od neželjenih reakcija.

On je istakao da će se plan vakcinacije u BiH uraditi naknadno, naglašavajući da vakcina protiv novog gripa još uvijek nema u BiH.

Škrbić je rekao da ne treba praviti alarmantnu situaciju, jer će novi grip trajati naredne dvije do tri godine.

On je naglasio da sada, kada je u BiH oboljelo više od 100 građana, nema potrebe za brzim testovima, nego će se najteži slučajevi slati na analize.

"Ovaj grip najviše pogađa mlađu populaciju, do 30 godina", istakao je Škrbić i dodao da u BiH neće biti zatvaranja škola, već će se procjenjivati epidemiološka situacija i na osnovu toga će se posebno zatvarati škola sedam dana jer inkubacija toliko traje.

Škrbić je istakao da u narednom periodu ne očekuje veće poremećaje, to jest veći broj oboljelih.

Federalni ministar zdravlja Safet Omerović naglasio je da su tokom dana zdravstvene ustanove spremne da reaguju, ali da noćni sati nisu "dobro pokriveni" kako bi se na vrijeme reagovalo.

Omerović je naglasio da kantoni u FBiH posjeduju potrebnu opremu, kao što su aspiratori i respiratori, koji su, za sada, dovoljni.

Šef Odsjeka za zdravstvo distrikta Brčko Admir Čandić naglasio je da je u Brčkom od novog gripa oboljelo 20 građana, od kojih je 13 srednjoškolaca Ekonomske škole koji su putovali na ekskurziju.

On je naglasio da su učenici pod zdravstvenim nadzorom i da dvoje prima lijek "tamiflu".

Čandić je naglasio da su u Brčko distriktu odštampali 27 000 brošura koje će podijeliti građanima kako bi se upoznali sa mjerama prevencije.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Haris Hajrulahović istakao je da oni kontinuirano pomažu laboratorijske kapacitete, kao i da imaju kontinuiranu saradnju sa zdravstvenim radnicima.