BiH
0

U BiH nije bilo stvarnih povrataka, pravna neutemeljenost kod oduzimanja državljanstava

FENA
Helsinški odbor za ljudska prava u BiH objavio je izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH za prošlu godinu u kojem su u užoj verziji obrađeni demokratski izbori, povratak izbjeglica i raseljenih osoba, položaj stranaca, azilanata i pitanje državljanstva, te preporuke predstavnicima bh. vlasti.

Šira verzija izvještaja obrađuje i prava žena i dječija prava.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Sarajevu, predsjednik Komiteta Srđan Dizdarević kazao je da je opća ocjena da su opći izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi. Problemi koji su ispoljeni tokom izbora nisu, kazao je on, bitnije utjecali na tok izbora niti na rezultate, te se može smatrati da konačni rezultati odražavaju volju birača. Dizdarević zabrinjavajućim smatra sporu provedbu izbornih rezultata, te što i tri mjeseca po održavanju izbora još nije kompletirano konstituiranje parlamenata.

U izvještaju su, tokom 2006., evidentirani i brojni slučajevi napada na vjerske objekte svih konfesija u BiH, a poseban problem je činjenica da policija rijetko otkriva počinioce tih akata i što oni ostaju nekažnjeni.

Kad je u pitanju povratak izbjeglica i raseljenih osoba, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u izvještaju konstatira da je u prošloj godini bilo malo stvarnih povrataka, te da tzv. manjinskih povrataka gotovo da i nije bilo. Ocjenjuju da i dalje treba poštovati pravo svakog ko želi da se vrati u prijeratne domove i da ne treba zaključiti da je proces povratka završen.

U dijelu koji govori o položaju stranaca, azilanata i pitanja državljanstva Komitet navodi da jedan broj rješenja o oduzimanju državljanstva nije pravno utemeljen, a u mnogim slučajevima građani na koje se odluka odnosi nisu bili ni saslušani niti im je data mogućnost da lično ili posredstvom opunomoćenika iznesu argumente i dokaze. Drugi krupan problem, prema navodima izvještaja, predstavlja deportacija određenog broja osoba kojima je državljanstvo na taj način oduzeto.