Ana Trišić-Babić
0

"U BiH nema hemijskog oružja"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
BiH je uništila svo zaostalo hemijsko oružje, čime je u potpunosti ispoštovala međunarodnu Konvenciju o zabrani razvoja, gomilanja, transfera i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju, izjavila je danas na Jahorini zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.
"Na Jahorinu su stigli predstavnici iz 23 zemlje regiona i SAD s jedinstvenim ciljem da se dogovorimo kako da na najbolji način u regionu provedemo Konvenciju i odgovorimo na veliki globalni izazov koji nosi opasnost od upotrebe biološkog ili hemijskog naoružanja", rekla je Trišić-Babić na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, cilj trodnevnog 9. regionalnog sastanka zemalja istočne Evrope, članica Organizacije za zabranu hemijskog oružja na Jahorini jeste iznalaženje modaliteta efikasne saradnje u regionu na planu zakonodavnog pristupa eliminaciji hemijskog oružja.

Ona je konstatovala da su ključne institucije u BiH, poput Parlamentarne skupštine, Savjeta ministara BiH, entitetskih skupština itd, dali značajan doprinos totalnoj eliminaciji hemijskog oružja u BiH.

Generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja Rohelio Firter, čestitajući vlastima u BiH na efikasno urađenom poslu, izrazio je uvjerenje da će skup na Jahorini doprinijeti boljem razumijevanju rada Organizacije i efikasnijoj implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, gomilanja, transfera i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju.

On je istakao da u zemljama zapadne Evrope nema hemijskog oružja, odnosno da je 98 odsto teritorije na svijetu očišćeno, a da određeni problemi na ovom planu postoje u preostalih dva odsto teritorije i to u Egiptu, Izraelu i Siriji, te Sjevernoj Koreji, Angoli, Mijamaru i Somaliji.

Prema njegovim riječima, potpuna eliminacija hemijskog oružja koju Organizacije za zabranu hemijskog oružja provodi u svijetu zasniva se na tri principa - uništenje postojećeg hemijskog oružja zaostalog iz hladnog rata, sprečavanja proliferacije hemijskog oružja uz inspekcijski nadzor i zaštitom i pružanjem pomoći zemljama kojima prijeti opasnost od eventualne upotrebe hemijskog oružja.