Zaštitimo biodiverzitet
58

U BiH je krivolov na ptice sve učestaliji problem: Na putu ka jugu one bivaju ubijene

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva danas je održalo press konferenciju zbog sve češćeg i učestalijeg problema krivolova na ptice, u većini slučajeva su to prepelice.

Nermina Sarajlić kao koordinatorica projekta koji je optočeo sa ciljem da se ukaže na problem sve češćeg krivolova i pokuša podići svijest kod ljudi, govorila je danas o ovom problemu u našoj zemlji.

"Udruženje 'Naše ptice', ali i druga udruženja sa Balkana, pokušavaju smanjiti krivolov na ptice, ne samo prepelice. BiH se nalazi na migratornom putu gdje milioni ptica putuju u Afriku i potrebno je da imaju mjesto za odmor. One na tom mjestu bivaju ubijene", kaže Sarajlić.

Ističe kako javnost ne shvata koliki je zapravo problem krivolov te su oni, udruženje, zbog toga napravili promo materijal kako bi ukazali na to.

Osim toga, Sarajlić ističe da je jedan od problema to što policija odbija izaći na teren po prijavi o krivolovu.

Najveća šteta kod krivolova na prepelice, predsjednik udruženja "Naše ptice" Dražen Kotrošan, kaže da je gubitak biodiverziteta. Dodaje kako će, zbog velikog broja prepelica koje bivaju ubijene, doći do potrebe zaštite.

Kotrošan je podsjetio na primjer iz Livna gdje policija nije htjela izaći na teren po prijavi krivolova, a ostali problem, kaže on, jeste i nedostatak inspektora u ovom segmentu.

"Poziva lovočuvare, policiju, inspektore, ministarstva, sudstva, da počnu raditi svoj posao i da zajedničkim snagama probamo doći do rješenja", poručio je Kotrošan.