BiH
5

U Beogradu susret Nikolića i Radmanovića: Opasno je mijenjati Dejtonski sporazum

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Srbija, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, zainteresovana je za napredak i razvoj oba entiteta u Bosni i Hercegovini i za saradnju koja je u opštem interesu, ali protivi se bilo kakvoj izmjeni tog sporazuma, jer bi to sigurno dovelo do narušavanja stabilnosti te države, rečeno je danas u Beogradu tokom susreta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem.

Kako je nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata saopšteno iz Službe za saradnju s medijima srbijanskog predsjednika, Nikolić i Radmanović istakli su da je potrebno uspostaviti što bolju saradnju, prije svega, na polju ekonomije, i to među svim državama u regionu.

 "Evidentno je da bi se balkanske države zajedno mnogo bolje suočile sa izazovima globalnog tržišta, nego što bi to bio slučaj kada bi nastupale pojedinačno", saglasili su se Nikolić i Radmanović.

"Ono što je u interesu svih naših građana, jeste da budemo u stanju da saradnjom, kombinujući prednosti koje imaju naše privrede, stvorimo proizvod sa kojim ćemo biti konkurentni na svetskom tržištu", istaknuto je na sastanku.

Predsjednik Nikolić i član Predsjedništva BiH Radmanović rekli su da dvije zemlje vezuje zajednička prošlost i da je i sadašnjost zajednička i da će sigurno takva biti i budućnost. Oni su izrazili zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima koji postoje između Srbije i Bosne i Hercegovine i istakli želju da se ti odnosi i dalje unapređuju, saopšteno je.

Na sastanku je, kako se navodi, rečeno da je jasno kako moderna vremena nose nove izazove i nove potrebe za poboljšanje života građana.

"Da bi se svemu tome što bolje odgovorilo, potrebno je pre svega postaviti stvari na dobre osnove i zbog toga, kako je istaknuto, vrlo bi opasno bilo menjati Dejtonski sporazum na način koji bi smanjio prava bilo kog entiteta u Bosni i Hercegovini", zaključuje se u saopštenju izdatom nakon susreta Nikolića i Radmanovića.

Sa predsjednikom Srbije u odvojenom susretu razgovarao je i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.