Dan bijelih traka
2.4k

U Beču postavljena instalacija sa profilima ubijene djece u Prijedoru

N. V.
Povodom Dana bijelih traka danas je u centru Beča, u Austriji organizovan javni skup i predstavljanje instalacije sa profilima ubijene djece u Prijedoru.

Zbog lošeg vremena, ali i zbog mjera zakona povodom pandemije, broj prisutnih je iznosio oko stotinu. Međutim ni vrijeme ni vjetar ni kiša nisu obeshrabrile organizatore da ideju sprovedu do kraja.

Skupu je danas prisustvovao i ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić koji je u svom emotivnom obraćanju napomenuo da su ovakva obilježavanja jako bitna za nezaborav gdje god je to moguće organizovati.

Također skupu je prisustvovao i Omar Al-Rawi ispred gradskog vijeća i Parlamenta bečke pokrajine koji je prenio i pozdrave gradonačelnika. U svom emotivnom govoru napomenuo je da su bijele trake kopija genocidnog sistema koji je korišten nad Jevrejima sa žutim trakama te da to dovoljno govori o sistemskom etničkom čišćenju jednog naroda.

Nakon njega obratio se i Damir Saračević, predstavnik (Savez BH udruženja Austrije) Consilium Bosniacum-a, jedan od organizatora skupa. Naveo je da je kultura sjećanja jedan od najbitnijih elemenata za očuvanje istine i da će nove generacije jedino na taj način biti edukovane, posebno one koje odrastaju izvan BiH.

Za kraj obratio se i inicijator obilježavanja Dana bijelih traka danas u Beču i suorganizator Nihad Aličković ispred AntiDayton pokreta. Rekao je da kultura sjećanja mora jačati u nacionalnom krugu, ali i šire, da se sredstva istine moraju koristiti za taj put i da se ne smije zaboraviti sve učinjeno. Također, naveo je da je ovo prvi put da se bošnjačke žrtve nakon 11 genocida mogu izražavati i na ovakav način.

"Nakon svih prethodnih genocida nad njima. To nije bilo moguće niti je bilo dozvoljeno nakon prethodnih genocida i zločina. Danas je već puno veća sloboda govora i zato se u tome nikada ne smije prestati. Ovo je najdokumentovaniji genocid nad Bošnjacima i sa širenjem istine se ne smije stati nikada", rekli su iz AntiDayton pokreta.

Na skupu su predstavljeni profili 102 djece sa njihovim podacima s ciljem nezaborava, a građani su pozvani da donesu igračke sa sobom te ih postave ispred profila. Igračke će biti poklonjene i donirane djeci s posebnim potrebama.

Također, AntiDayton pokret u Sarajevu je sinoć iza ponoći postavio i bijelo platno iznad Vječne vatre u centru Sarajeva s ciljem obilježavanja današnjeg datuma 31. maja, povodom Dana bijelih traka koje danas svjedoći o 3.176 ubijenih civila u Prijedoru tokom agresije na RBiH.