Za veću sigurnost
12

U Banjoj Luci uništeno 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja

Klix.ba
Vlasti u Bosni i Hercegovini su organizovale uništavanje 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i 3.344 dijelova i komponenti ovog oružja u topionici Jelšingrad u Banjoj Luci.

Preciznije, ova aktivnost koja je finansirana od Evropske unije i podržana od UNDP SEESAC-a i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), omogućila je uništenje 996 komada dugih i 1.319 komada kratkih cijevi.

Uništeno vatreno oružje i komponente ovog oružja su konfiskovale policijske agencije u Bosni i Hercegovini u sklopu njihovih aktivnosti provedbe zakona. Uništavanje su organizirale četiri policijske agencije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je uništila 1.008 komada SALW-a 9. jula prošle godine, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Finansiran od Evropske unije, SEESAC će implementirati niz aktivnosti u regionu doprinoseći sprečavanju proliferacije i kontroli SALW-a u periodu 2017. – 2019. godine, kroz odluku Vijeća Evrope (CFSP) 2016/2356.

Jedan od načina smanjenja rizika od proliferacije SALW-a je smanjenje značajnih zaliha naoružanja i municije u jugoistočnoj Evropi. Imajući ovo u vidu, podrška vlastima u jugoistočnoj Evropi da unište svoje viškove naoružanja, konfiskovani SALW i pripadajuću municiju je ključna komponenta SEESAC-ovog projekta.

Od 2002. godine, SEESAC je pomogao uništavanje 300.000 komada malog oružja na području jugoistočne Evrope.