Svečani početak rad
1

U Banjoj Luci predstavljen novi aparat za testiranje krvi

Piše: D. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS jutros je počeo raditi novi Techno TwinStation aparat sa automatskim pipetorom i čitačem za imunohematološka ispitivanja.

Kako je saopšteno, radi se o prvom aparatu ove vrste u transfuziološkim službama ovog bh. entiteta.

Svečanosti je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Šrkbić, koji je rekao da je novi aparat kompletirao automatizaciju rada Zavoda za transfuzijsku medicinu, koji od danas raspolaže svom neophodnom opremom.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Gordana Guzijan danas je istakla kako savremene tehnologije i automatizacija omogućavaju potpuno novi način upravljanja kvalitetom, a prije svega smanjuju rizik ljudske greške.

"Automatizacija pomoću aparata omogućava kombinaciju raznih vrsta testova neophodnih da bi se adekvatno obradio uzorak davaoca krvi", istakla je direktorica Guzijan.

Savremeni automat Techno TwinStation, kako je navedeno, pruža niz mogućnosti koje će doprinijeti sigurnijem i efikasnijem testiranju krvi, kao i mogućnost povezivanja više automata, čime je osiguran automatski prijenos podataka.