Sramotno
470

U Banjoj Luci otvorena kancelarija fondacije ratnog zločinca Kapetana Dragana

D. Be.
U Banjoj Luci sinoć je otvorena kancelarija "Fondacije Kapetana Dragana", a ceremoniji je prisustvovao osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković.

"Mi smo sinoć stigli u Banju Luku sa ciljem otvaranja ogranka Fondacija Kapetan Dragan. Primarni cilj naše Fondacije je pomoć zaboravljenim, utamničenim srpskim herojima koji su po kazamatima širom svijeta samo zato što su branili srpske interese, noseći srpsku uniformu i boreći se pod srpskom zastavom. Mislimo da je to zločin nad tim ljudima i tu smo da se borimo za njih. Kancelarija je otvorena, ja se nadam da će Banjalučani podržati naš rad i smatram da Srbi koji ne poštuju svoje heroje u zarobljeništvu sigurno ne zaslužuju poštovanje. Vjerujem da će svi Srbi stati iza ovog projekta i pomoći da ti naši heroji ugledaju slobodu", rekao je Vasiljković.

Otvaranje ogranka "Fondacija Kapetan Dragan" najavljeno je i za Doboj, Bijeljinu i Istočno Sarajevo, a ATV piše da je presuđeni ratni zločinac posljednji put bio u Banjoj Luci prije 26 godina.

Zanimljivo, nedavno je Vasiljković gostujući u emisiji Balkan info, izjavio da je od sina predsjednika Srbije, Danila Vučića i navijača Crvene Zvezde u vreći dobio 30.000 eura. Nekoliko dana poslije, presuđeni ratni zločinac je kazao da se to ipak nije dogodilo.

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj. On je iz lepoglavskog zatvora pušten u martu prošle godine, a zatim je protjeran iz Hrvatske.

Na suđenju je dokazano da je kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.