Bolje ikad nego nikad
92

U augustu moguće postavljanje stolica na zapadnoj tribini Koševa

Piše: Nedžad Jamaković
Stadion Asim Ferhatović Hase
Stadion Asim Ferhatović Hase
Radnici firme Malcom iz Sarajeva u augustu bi trebali početi postavljati nove stolice na zapadnu tribinu stadiona Asim Ferhatović Hase, potvrdila je portalu Klix.ba direktorica Centra za sport i rekreaciju Sarajevo Jasmina Polić.

Centar je, prema njenim riječima, izabrao firmu Malcom kao najpovoljnijeg izvođača, ali preostale dvije firme, ITC Zenica i Kraning Lukavac, imaju mogućnost žaliti se na ovaj izbor do 2. augusta. Ukoliko žalbi ne bude, CSR i Malcom će potpisati ugovor o izvođenju radova 9. augusta i ta bi firma odmah mogla početi radove.

"Malcom je dostavio ponudu prema kojoj bi za 266.000 KM demontirao postojeće i postavio novih 12.000 stolica na zapadnoj tribini. Međutim, tako bi ostalo da se postavi još 6.000 stolica na zapadnoj tribini te još 2.000 stolica koje su polomljene na preostale tri tribine. Za taj ostatak smo se obratili Nogometnom savezu BiH i njihov bi Komitet sutra trebao donijeti odluku da li će taj posao platiti i povjeriti našem najpovoljnijem izvođaču - Malcomu“, kazala je Polić za Klix.ba.

Rok za izvođenje radova 40 dana

"Malcomu će trebati 40 dana da obave posao za koji smo ih odabrali, što bi značilo da će na utakmicama reprezentacije u septembru biti postavljen dio od 12.000 stolica i one će se moći koristiti. Stolice će biti nabavljene iz Splita", dodala je. Ona je navela kako CSR ima osiguranih 215.000 KM za postavljanje stolica te da će preostalih nešto više od 50.000 KM finansirati ili Općina Centar ili sam CSR putem kredita.

"Osim ovih stolica, na stadionu je potrebno, u skladu s pravilima FIFA-e i UEFA-e, uraditi još (preostale) mokre čvorove za gledatelje na svim tribinama te postaviti videonadzor, kako bi se pospiješili sigurnosni uvjeti. Za taj posao je potrebno oko pola miliona KM, a mi smo još prije dvije godine uložili znatnu količinu novca u dio rekonstrukcije stadiona“, kazala je Polić.

Na upit zašto još u septembru prošle godine nije postavljen dio stolica na zapadnu tribinu, jer je tako bilo najavljeno, direktorica Polić odgovara da je to zato što je CSR imao dva neuspješna postupka izbora najpovoljnijeg izvođača. "Jednom smo imali problem s ponudama koje su značile prekoračenje našeg budžeta, a drugi put su ponuđači imali manjkavosti u dostavljenoj dokumentaciji. Zbog toga smo izgubili vrijeme i došli do toga da izvođača izaberemo tek krajem jula ove godine“, pojasnila je naša sagovornica.

Međutim, zbog ove procedure, naši klubovi Željezničar i Sarajevo su ove, ali i prethodnih godina, izgubili znatna sredstva, ali i dio podrške u evropskim utakmicama.

"To je priča koja traje tri-četiri godine i zbog koje smo mi izgubili znatna sredstva u tim utakmicama. Jednostavno je izračunati koliko je to uz cijenu ulaznice od 10 KM, čak i ako bi bilo popunjeno samo pola zapadne tribine, a naravno to je imalo utjecaja i na podršku koju smo imali u tim utakmicama. Problem je u tome što mi plaćamo zakup cijelog stadiona, a koristimo samo njegovu polovinu“, kaže direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović.

Željo će osposobljavati stadion Grbavica

On je dodao kako će u ovom klubu pokušati poduzeti određene aktivnosti na osposobljavanju stadiona Grbavica za evropske utakmice. "Mi imamo svoj stadion i uprava će ovih dana odlučiti na koji način da radimo na tome da osposobimo svoj stadion u tom smislu, tako da će naše eventualne inicijative prema Kantonu i Gradu ići u smjeru osposobljavanja našeg stadiona, a ne Koševa, za narednu sezonu", dodao je Muharemović.

Direktor FK Sarajevo Dino Selimović je kazao kako je klub s Koševa slao dopise i molio i CSR i Kanton i NS BiH da nešto učine, ali to se nije desilo. "FK Sarajevo će samo u ovoj sezoni zbog prazne zapadne tribine u najmanje tri utakmice biti na gubitku najmanje 200.000 KM. Mi ne gazdujemo stadionom, već Općina Centar, ali je očito da oni nemaju novca da održavaju stadion. Onda se postavlja pitanje zašto se to ne digne na viši nivo i zašto se ne uključe druge institucije, ili nekom jednostavno nije u interesu da naši klubovi zarade još novca, koji nam je prijeko potreban“, rekao je direktor FK Sarajevo za Klix.ba.