BiH
69

U antičkoj odjeći pored antičkih iskopina na Ilidži

Klix.ba
Arheološko udruženje Panteon pripremilo je projekt "Antički dani Ilidže" koji se realizuje na Ilidži 21. i 22. augusta. Projekat je podržala Općina Ilidža.

Festival se implementira na otvorenom prostoru u neposrednoj blizini parka Ilidža, tačnije kod antičkih iskopina na Ilidži.

"Cilj projekta je prikazivanje života u antičkom dobu na Ilidži onakav kakav je zaista izgledao i kako su ljudi živjeli u tom periodu. Taj cilj ćemo ostvariti kroz dvodnevni festival rimske nošnje, hrane i na kraju povorkom koja će se kretati kroz Ilidžu. Kuhanjem rimske hrane, besplatnom degustacijom iste za sve prolaznike i posjetitelje festivala, šivenjem i izradom rimske odjeće, igrom i plesom omogućit ćemo vrlo interesantne, zabavne, te kroz predavanja i edukativne dane za sve stanovnike Ilidže kao i za one koji budu dolazili iz drugih mjesta.Hvala Općini Ilidža koja je podržala ovaj projekt", kazala je Sabina Vejzagić, predsjednica Udruženja Panteon.

"Općina Ilidža je podržala ovaj projekt i nadamo se da je zanimljiv za naše Ilidžance i da ćemo i ubuduće imati slične projekte koji će prikazivati život iz drugih historijskih perioda", rekao je načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić.

Arheološko udruženje Panteon je nevladina i neprofitna organizacija koja je osnovana krajem 2014. godine od strane desetak mladih studenata arheologije, historije i historije umjetnosti.