BiH
155

U akciji SIPA-e uhapšen Alen Čengić, direktor hotela Holiday i vlasnik restorana Park prinčeva

Klix.ba
Vozilo SIPA-e ispred restorana Park prinčeva (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su uz asistenciju MUP-a KS slobode lišili 11 osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kantonalno tužilaštvo navodi da su uhapšene osobe lišene slobode zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje, krivičnim djelom sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti, krivičnim djelom teške krađe, krivičnim djelom oštećenja tuđe stvari, krivičnim djelom ugrožavanja sigurnosti BiH i krivičnim djelom organiziranja otpora.

Predmetna akcija provodena je nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Alena Čengića kao organizatora grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih osoba koje su kao članovi grupe počinile niz krivičnih djela u vremenskom periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu mjesecu 2015. godine.

Također, u okviru navedene akcije slobode je lišeno, po naredbi ovog Tužilaštva, još pet osoba zbog krivičnog djela navođenja na prostituciju.

Sve osobe lišene slobode će nakon kriminalističke tehničke obrade pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu biti predate na daljnje postupanje tužiocima Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku u pogledu preduzimanja daljnjih radnji, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.