BiH
796

U akciji Damask uhapšeni Elvir Muratović, Bilal Bosnić i Hamdo Fojnica

Klix.ba
Hapšenje Elvira Muratovića
Hapšenje Elvira Muratovića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U akciji SIPA-e kodnog naziva Damask, koja se provodi jutros na širem području Bosne i Hercegovine uhapšeno je 15 osoba. Nezvanično saznajemo da su među uhapšenima Elvir Muratović, Husein Bilal Bosnić i Hamdo Fojnica.

Husein Bilal Bosnić je jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH. Bosnić je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

Uhapšeni Hamdo Fojnica je otac Emraha Fojnice koji je bio osumnjičen za pomaganje Mevlidu Jašareviću pri terorističkom napadu na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

U sudskom postupku je oslobođen optužbi, da bi nakon toga otišao ratovati u Siriju, gdje se priključio islamističkim postrojbama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), poznate i kao Islamska država Iraka i Sirije (ISIS).

Emrah Fojnica je početkom augusta poginuo u Iraku najvjerojatnije počinivši samoubilački napad.

Uhapšen je i Elvir Muratović, pripadnih selefijskog pokreta. Ranije je bio privođen zbog pisanja prijetećih poruka na internet portalima.

Srna javlja da su uhapšeni i Eduard Turguti, Fikret Zukić, Senad Hukić, Muhamed Džerahović...

Podsjećamo, aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.