BiH
90

U Ahmićima se obilježava 22. godišnjica stradanja 116 bošnjačkih civila

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U selu Ahmići danas se obilježava 22. godišnjica masakra koji su 1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a ni do danas 31 žrtva nije pronašla svoj vječni smiraj.

Program obilježavanja 22. godišnjice zločina koji je počinjen u selu Ahmići, Općina Vitez, počeo je 14. aprila projekcijom filma "Zločin u Ahmićima" i predavanjem člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića.

Danas će u okviru centralne manifestacije obilježavanja 22. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i općine Vitez na Šehidskom mezarju u Vitezu biti proučen Jasini-šerif, nakon čega će u Gornjoj džamiji u Ahmićima biti održan prigodan program uz obraćanje glavnog imama Mihneta ef. Mehmedovića, predstavnika Udruženja građana 16. april i reisu-l-uleme ili njegovog izaslanika.

Organizovani obilazak Šehidskog obilježja kod Donje džamije u Ahmićima planiran je oko 15 sati. Organizatori su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine da prisustvuju obilježavanju 22. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i općine Vitez uz poruku da se "sjećanjem briše zaborav na njihovu žrtvu".