Sistem važan za pacijente
37

Tuzlanski kanton na kraju informatizacije zdravstva, nabavljaju posebne računare vrijedne 600.000 KM

A. K.
Tuzlanski pacijenti ranije su dobili e-zdravstvene kartice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski pacijenti ranije su dobili e-zdravstvene kartice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Informatizacija zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu je nastavljena, a nadležni su krenuli u finalizaciju procesa, izdvojivši dodatnih 600 hiljada KM za nabavku neophodne opreme. Tu se ističu posebni računari koji će se koristiti za rentgen dijagnostiku.

Koncem juna ove godine prvi pacijenti iz Tuzlanskog kantona dobili su elektronske zdravstvene kartice, čime je informatizacija zdravstvenog sistema zvanično zaživjela.

Međutim, da bi zdravstveni sistem u informatiziranom smislu u potpunosti bio funkcionalan potrebno je da sve zdravstvene ustanove imaju adekvatnu informatičku opremu. Za tu namjenu Vlada Tuzlanskog kantona ranije je osigurala 600 hiljada KM, a resorna kantonalna ministrica Dajana Čolić je potpisala potpisala ugovore o dodjeli računarske opreme za 17 javnih zdravstvenih ustanova.

Uvezivanje cijelog sistema

Ovo je finalizacija projekta jačanja informatičke spremnosti javnih zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu, kako bi što spremnije i brže ušle u proces informatizacije cjelokupnog sistema.

Prema riječima Čolić, olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara, dio su benefita koji omogućava informatizacija.

"Korak smo bliže finaliziranju projekta Vlade Tuzlanskog kantona kojim je rebalansom budžeta u martu odobreno 600.000 KM za nabavku informatičke opreme za normalno funkcionisanje integracionog zdravstvenog informatičkog sistema na području kantona", navela je Čolić.

Kako je dodala, od odobravanja sredstava do danas posebno formirana komisija provela javnu nabavku putem Zavoda zdravstvenog osiguranja te je putem e-aukcije izabran dobavljač.

"Prema zdravstvenim ustanovama ćemo prebaciti sredstva koja će ići preko njihovih osnivača, gradova i općina, kada je u pitanju primarni nivo zdravstvene zaštite, a za ostale direktno preko kantona", rekla je Čolić.

Sredstva će biti iskorištena za nabavku dva tipa računara od kojih je jedan nešto složenije konfiguracije i moći će se koristiti za rentgen dijagnostiku.

"Važno je da se kaže da više neće biti one obrade podataka o pacijentu kao do sada. Što će te uputnice za dodatne pretrage, ukoliko su potrebne, biti rađene i slane potpuno informatizirano, pomoću e-uputnica, što će sistem biti integriran u smislu laboratorije, u smislu radiološke dijagnostike, svih onih pretraga i svega što obrada jednog pacijenta podrazumijeva kod prijema u jednu zdravstvenu ustanovu", kaže pomoćnik direktora za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Igor Hudić.

Bez "markica" u knjižicama

Pacijenti u Tuzlanskom kantonu svake godine vrše uplatu premije zdravstvenog osiguranja, takozvane "markice" u iznosu od 20 konvertibilnih maraka. Time su u nešto povoljnijem položaju u odnosu na osiguranike iz drugih kantona jer pri svakoj posjeti zdravstvenoj ustanovi ne plaćaju dodatnu participaciju.

Procedura je dosad funkcionirala na način da svaki osiguranik izvrši uplatu iznosa na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a zatim sa uplatnicom odlazi u prostorije zavoda kako bi mu se aplicirala "markica".

Međutim, dobijanjem e-legitimcija procedura je sada jednostavnija jer osiguranici samo vrše uplatu premije, ne čekaju u redu za aplikaciju "markice", a ljekar uvidom u sistem zna ko je platio, a ko ne.