BiH
2

Tuzla: Radnicima Dite zabranjeno postavljanje šatora, ali i prilaz platou Vlade TK

Piše: D. Brkić
Radnici Dite ponovo traže svoja prava (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Dite nisu jutros ispred Vlade TK podigli šatorsko naselje, jer su plato ispred izvršne vlasti obezbjeđivale jake policijske snage.

Pored redovnih policajca ministar unutrašnjih poslova Zoran Toefilović je ispred Vlade TK poslao i pripadnike Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK. Prostor oko zgrade Vlade TK "opasale" su žute trake, a radnici su zaustavljeni na desetak metara od ulaza u zgradu.

"Ovo je nečuveno. Vlast štiti kriminalce, a radnicima ne da da imaju za hljeb", kaže predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović.

Radnici Dite navode kako im je rečeno da šator mogu dići na drugoj lokaciji, negdje kod Muzičke škole, ali su takvu ponudu odbili.

"Opet nam pričaju iste priče. Ministar Željko Knežiček kaže kako je firma privatna i da nam on ne može pomoći. Pa, je li to znači da i drugi privatnici ne trebaju plaćati doprinose, jer im vlast ne može ništa", pita se Mehmedović.

Jedan dio radnika ostao je u krugu preduzeća kako bi štitio opremu i drugu imovinu. Naime, fabrika je ostala bez obezbjeđenja, a radnici dežuraju kako bi spriječili pljačku.

"Žele scenario kao u Gumingu od čije fabrike nisu ostali ni zidovi. Tražit ćemo da MUP TK obezbjeđuje Ditu, ali i mi ćemo biti tamo. Jutros su došli službenici Porezne uprave da plijene imovinu. Nismo im to dozvolili i nećemo dok se naši problemi ne riješe", govori Mehmedović.

Jedan dio radnika ostao je u blizini Vlade TK, dok je drugi u fabrici. Navode kako će sutra stupiti u štrajk glađu.