BiH
19

Tuzla: Plakat po plakatu, kandidat na kandidatu

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Finiš predizborne utrke uobičajeno donosi očekivani "rat plakatima“ u kojem se pod okriljem noći uništavaju predizborne poruke i panoi političkih protivnika. Uobičajeno je da se za takve rabote angažuju mladi naraštaji, koji su u većini političkih partija u Bosni i Hercegovini angažovani na lijepljenju plakata, distribuciji letaka, komentarisanju objavljenih sadržaja na portalima i društvenim mrežama.

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu u posljednjoj sedmici predizborne kampanje intenziviran je "rat plakatima“. Građani koji se još uvijek nisu opredijelili kome će dati glas 12. oktobra javno poručuju kandidatima i političkim partijama da uludo bacaju novac.

"Bolje bi bilo da su pare namijenjena za propagandu usmjerili u narodne kuhinje. Postigli bi veći efekat, a i nahranili bi gladna usta“, govori nam jedna Tuzlanka u vrijeme dok fotografišemo reklamne panoe koji zaklanjaju ruiniranu zgradu nekadašnjeg kina Centar.

Procjene govore kako je već potrošeno milion KM za predizborne aktivnosti političkih partija i kandidata. Plaćanje propagandnog djelovanje u predizborno doba je mizerija spram 24 miliona KM koliko prema istraživanju Transparency Internationala BiH političke partije u BiH potroše budžetskog novca za godinu dana.

Posla će svakako imati i Komunalna služba Općine Tuzla, jer su političke partije i kandidati prekršili gradske propise o mjestima za plakatiranje i oglašavanje. Kazne će se, pogađate, platiti budžetskim novcem.