Policija mora uložiti dodatne napore
47

Tuzla: Lažni prosjaci napadaju radnice i traže novac

Piše: D. Brkić
Posljednjih dana eskalirao je teror lažnih prosjaka u centru Tuzle. Nekoliko radnica trgovki u užem gradskom jezgru ispričale su kako imaju konstatntnih problema sa lažnim prosjacima koji im prijete i traže novac, a u nekim slučajevima žele se i fizički obračunati sa njima. Na udaru lažnih prosjaka nisu samo uposlenice u trgovkama, već i radnice u drugim objektima koji imaju sjedište u centru grada.

"Proteklog vikenda u radnju mi je utrčala uplašena radnica BIT centra. Desetak maloljetnih dječaka romske nacionalnosti su je presreli na putu do posla i tražili od nje novac. Čak su je namjeravali i fizički napasti, a ona je spas pronašla u mojoj radnji. Nakon što sam zatvorio vrata počeli su pljuvati po izlogu", ispričao nam je vlasnik radnje u centru Tuzle.

Saznajemo kako je protekle sedmice nekoliko lažnih prosjaka ušlo u Turistički informacioni centar i da su od uposlenice tražili novac. Ona im je rekla da nema novca, a oni su iz TIC-a ukrali pepeljaru. Vlasnici radnji u centru Tuzle kažu kako je prosjačenje organizovano te da se u ranim jutarnjim satima u Tuzlu dovoze maloljetnici i druge osobe koje prosjače, a njihove gazde ih u večernjim satima odvoze kući.

"Vjerujte mi da je jedan od njih ovisnik o narkotičkim sredstvima. Nosi neki papir i govori kako mu djete boluje od leukemije. Novac traži od penzionera, a sve što naprosi potroši na drogu", kaže vlasnik objekta u centru Tuzle koji je insistirao na anonimnosti.

Prazničnih dana prosjaka gotovo da nema u Tuzli. Njihovi "poslodavci" ih odvoze u mjesta gdje se organizuje pijačna prodaja, ali već sutra će Tuzla biti preplavljena onima koji traže deset, dvadeset feninga ili pola marke.

Prosjačenje je zakonom zabranjeno, a MUP TK će u skorije vrijeme morati uložiti dodatne napore kako bi se lažni prosjaci uklonili sa tuzlanskih ulica.