Investicija od 400 hiljada KM
0

Tuzla: Dogovoreno upošljavanje 97 pripravnika-volontera

FENA
Jasmin Imamović
Jasmin Imamović
Načelnik Tuzle Jasmin Imamović sastao se jučer s direktorima javnih poduzeća i ustanova i tom su prigodom razgovarali o upošljavanju pripravnika-volontera s visokom stručnom spremom.

Tokom razgovora dogovoreno je upošljavanje 97 pripravnika-volontera u službe Općine Tuzla, a radi se o investiciji od oko 400 hiljada maraka.

Tako će se sredstvima iz Proračuna Općine Tuzla, u iznosu od 282 hiljada maraka, sufinancirati upošljavanje 21 pripravnika-volontera u općinske služne, upošljavanje 47 pripravnika-volontera u javna poduzećan i javne ustanove, čiji je osnivač Općina Tuzla. Sredstvima javnih komunalnih poduzeća, u iznosu od oko 120 hiljada maraka, uposlit će se još 29 pripravnika-volontera.

"Ovi mladi ljudi sa visokom stručnom spremom steći će praktičnu obuku i znanje, 12 mjeseci radnog iskustva, položiti stručni ispit, primiti naknadu za topli obrok i prijevoz. Za sve njih bit će uplaćeni zakonom propisani doprinosi. Na ovaj način postaće konkurentniji na tržištu rada", stoji u priopćenju iz Ureda općinskog načelnika Tuzle.

Po riječima načelnika Imamovića, Općina Tuzla se ne zaustavlja na ovome, nego ima već pripremljene zahtjeve za projekte novog upošljavanja, kojima će se obratiti Federalnom zavodu za zapošljavanje.