BiH
91

Tuzla: Besana noć za stanovnike Siminog Hana, vodena bujica odnijela tri mosta

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Danonoćne kišne padavine najviše problema na području tuzlanske općine zadali su stanovnicima prigradskog naselja Simin Han. Vodena bujica koja se silovito kreće sa padina Majevice ka Siminom Hanu, Slavinovićima i Tuzli, prema tvrdnjama mještana, odnijela je tri mosta i ugrozila na desetine stambenih objekata.

"Kompletna naselja su odsječena, a mještani su počeli graditi nasipe oko kuća kako im voda ne bi ušla u prostorije“, kaže nam Pašaga B. iz tuzlanskog naselja Simin Han.

Dramatična situacija je i u Gornjoj Tuzli gdje je pedesetak domaćinstava u potpunoj blokadi. Nivo rijeke Jale, koja cijelom dužinom protiče kroz Tuzlu, povećava se po satu za 30 centimetara i već na pojedinim dionicama prijeti izlijevanjem iz svog korita.

Kanalizacioni odvodi u zapadnom dijelu grada, u naseljima Kreka, Solana i Miladije, nisu u mogućnosti da prihvate obimne oborinske vode, a sjeverna saobraćajnica na zapadnom izlazu iz grada je u potpunosti poplavljena.

Građani Crvenih Njiva, Moluha i Mosnika u strahu su od pokretanja klizišta, jer su u njihovim naseljima u minulim godinama ubilježene katastrofalne posljedice i ljudske žrtve.

Inače, stanje prirodne nesreće na području Općine Tuzla proglašeno je još 4. maja, a danas je stanje prirodne nesreće proglašeno i u ostalim općinama Tuzlanskog kantona.

Već smo pisali kako je alarmantna situacija na području lukavačke općine. Mještani Turije, Prokosovića, Babica i drugih mjesta koja gravitiraju jezeru Modrac bore se protiv vodene bujice. Voda je blokirala ragionalni put Lukavac – Banovići, a saobraćaj na magistralnom putu Tuzla – Doboj se odvija otežano.

Još uvijek je pod blokadom magistralni put Tuzla – Sarajevo u mjestu Đurđevik, a zbog odrona na Majevici otežano se saobraća i magistralnim putem Tuzla – Bijeljina. Ranije je zbog klizišta u Babajićima zatvoren magistralni put Tuzla – Zvornik, a saobraćaj se odvija obilaznicama.

Teška situacija je u Tojšićima kod Kalesije, u Stuparima kod Kladnja, Barama i Behramima kod Srebrenika, mjestima u blizini Gračanice i Doboj Istoka, u Suhoj i Starom Đurđeviku kod Živinica, Čeliću, Gradačcu... Prema posljednjim informacijama oko ponoći se očekuje da će doći do preljeva vode na brani na vještačkoj hidroakumulaciji Modrac.

Zbog vremenskih nepogoda nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima Univerziteta u Tuzli odgađa se do daljeg, a građanima je upućen apel da u skladu sa svojim mogućnostima osiguraju dovoljne rezerve vode.