BiH
36

Tužilaštvu KS bilo potrebno 12 godina da odgovori na pritužbu građana

Piše: S. Č.
Odgovor Tužilaštva KS (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Odgovor Tužilaštva KS (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Kućni savjet stanara jedne stambene zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja davne 2004. godine prijavio je slučaj nanošenja materijalne štete na svom objektu. Odgovor su dobili 12 godina kasnije: krivično gonjenje neće biti poduzeto zbog "apsolutne zastarjelosti".

"Slučaj se dogodio 2004. godine. Nepoznata osoba je u noćnim satima razbila staklo na ulazu u naš objekat. Prijavili smo slučaj policiji 16. januara 2004. godine, međutim, odgovor nam je stigao tek prije tri dana", rekao nam je anonimni čitatelj.

Kako su naveli iz Tužilaštva KS, donesena je odluka da se neće sprovesti istraga protiv NN izvršioca, jer iz spisa proizilazi da je nastupila zastarjelost krivičnog djela.

"Znao sam da je naše pravosuđe sporo, ali ovo me je zaista šokiralo. Zar je bilo potrebno 12 godina da nam se odgovori? Stekao sam dojam da su tužbe i prijave naših građana besmislene, jer ih svakako niko neće ni pogledati", rekao je čitatelj portala Klix.ba.

U odgovoru Tužilaštva stoji da Kućni savjet stanara spomenutog objekta ima osam dana da podnese pritužbu na ovu odluku, međutim, naš sagovornik nije optimističan ni po ovom pitanju.

"Najvjerovatnije nećemo ni slati pritužbu. Mislim da nema potrebe poslati pritužbu za koju odgovor možemo očekivati tek 2028. godine", kroz osmijeh nam je rekao čitatelj.